boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Geschiedenis en problematiek van de film
door H. Detier
Paperback / 918 bladzijden / uitgave 1996
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 235 (h) x 155 (b) x 50 (dk) mm
gewicht : 1360 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Dit cursusboek is de neerslag van 15 jaar filmonderwijs aan de V.U.B. en de Universiteit van Amsterdam. De belangrijkste hoofdstukken zijn ontstaan rond twee kernen: de marxistische film tijdens het interbellum en de opkomst van het nazisme en de propagandafilm, meer bepaald de antisemitische filmpropaganda. Deze oerkern, uitgebreid met een hoofdstuk over de politieke en de militante film alsook met studies over de vrouwenfilm (meer bepaald over Kluge's Gelegenheitsarbeit einer Sklavin, constitueert grosso modo het tweede deel van dit zeer uitgebreid overzicht Geschiedenis en Problematiek van de Film. Een derde deel is in voorbereiding. Daarin staat de zogenaamde Derde Wereld film centraal, met een bijzondere aandacht voor landen als India, China, Egypte en de Maghreb landen, die een uitzonderlijke plaats innemen in de geschiedenis van de film.

Wat nu het eerste deel betreft. Het vangt aan met een 'encyclopedisch gedeelte' ten behoeve van studenten die -al zijn ze verwoede filmbezoekers- niet zo vertrouwd zijn met de geschiedenis van de film noch met de problematiek die ermee verband houdt, zowel op het niveau van de 'bios' (economische aspecten, productie- en distributieproblemen) en de 'film' (politieke en ideologische aspecten) als van de 'cinema' (formele, structurele, semiotische en esthetische benadering van film). Dit overzicht is zeer summier, het helpt de 'inwijdeling' gewoon in het zadel. In het encyclopedische gedeelte worden een aantal basisbegrippen in verband met de taal, de techniek en de geschiedenis van de film aangereikt, met elkaar in verband gebracht en zo volledig mogelijk als het korte bestek van een overzicht dit toelaat, uitgewerkt. Het summiere gedeelte over filmgeschiedenis en filmproductie wordt ondersteund door een paar uitwerkingen: in dit geval relevante en gedetailleerde hoofdstukken uit de werken van Bachlin (Economische geschiedenis van de film) en van Van Spaandonck (Belle epoque en antikunst).

Dan wordt er een aanvang gemaakt met hoofdstukken over genres, stromingen en theorieën: weer eens overzichtelijk algemeen, panoramisch en snel. Hier komt het overzicht tot meer rust en meer [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: