boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Un siècle de tram à Stockel 1909 - 2009 Een eeuw tram te Stokkel
door Collectif
Paperback / 64 bladzijden / uitgave 2009
taal (talen) : frans, nederlands
uitgever : Wolu Mag
afmetingen : 240 (h) x 160 (b) x 5 (dk) mm
gewicht : 175 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Les bâtiments du dépôt de trams à Woluwe-Saint-Pierre font partie du patrimoine de tous les Bruxellois. Ils nous racontent une histoire... celle de l’avenue de Tervueren et de la ligne de tramways électriques voulue par Léopold II pour relier le Cinquantenaire au Palais colonial de Tervueren à l’occasion de l’Exposition Universelle de 1897.

Pour protéger définitivement ce remarquable élément de notre histoire industrielle, j’ai, dans d’autres fonctions, pris l’initiative défaire classer cet ensemble en 2001.

De concert avec laS.T.I.B., l’asbl du Musée du Transport Urbain Bruxellois a initié la restauration du site qui sera remis dans un état aussi proche que possible de celui de l’immédiat après-guerre, période où il connut sa plus grande activité.

La réouverture du Musée est prévue dans le courant de l’année 2009.

Cet événement coïncide avec le 100e anniversaire de l’extension de la ligne de tram Bruxelles-Tervuren vers Stockel.

Celle-ci fut à la base d’une rapide urbanisation de ce “hameau” et de ses environs restés jusque là à l’écart des grands axes et lui apporta un développement économique non négligeable qui en fait, depuis l’arrivée du métro, et grâce à un commerce de proximité en évolution constante, cet épicentre familier devenu aujourd’hui un des quartiers les plus dynamiques de la périphérie est de notre Région.


De gebouwen van het tramdepot in Sint-Pieters-Woluwe zijn een stuk erfgoed van alle Brusselaars. Ze vertellen ons een verhaal... Het verhaal van de Tervurenlaan en van de elektrische tramlijn die Leopold II liet aanleggen om het Jubelpark met het Koloniënpaleis in Tervuren te verbinden, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1897.

Om dit opmerkelijk element van onze industriële geschiedenis definitief te beschermen, heb ik in een vorige functie het initiatief genomen om het te klasseren, in 2001.

In samenwerking met de M.I.V.B., heeft de vzw het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel de restauratie van haar site aangevangen om ze zo goed mogelijk te herstellen in de staat waarin zij zich bevond onmiddellijk na de oorlog, periode waarin zij haar grootste activiteit kende.

De heropening van het museum is voorzien in de loop van 2009.

Deze gebeurtenis zal samenvallen met de honderdste verjaardag van de uitbreiding van de tramlijn Brussel-Tervuren naar Stokkel.

Deze uitbreiding ligt aan de basis van de snelle verstedelijking van het gehucht Stokkel en omstreken, tot dan steeds buiten de grote verbindingswegen gelegen. Ze heeft een niet te verwaarlozen economische ontwikkeling met zich meegebracht en heeft sinds de komst van de metro en met constant evoluerende handelsactiviteiten, het ons vertrouwde Stokkel tot één van de meest dynamische wijken gemaakt van de oostelijke periferie van het Gewest.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: