boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Middelheim. Katalogus van de verzameling
Gebonden / 376 bladzijden / uitgave 1969
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 276 (h) x 205 (b) x 30 (dk) mm
gewicht : 1420 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Reeds in 1342 wordt Middelheim in een document vermeld als ”een stede geheten Middelhem”. Uit de geschiedenis van het domein blijkt dat, van in de 16e eeuw af, tal van Antwerpse families er hun zomerresidentie hebben van gemaakt.

Een van de eigenaars, Petrus Frans Gisbert van Schorel, heer van Wilrijk (1716-1778), dient speciaal vermeld omdat hij een groot kunstliefhebber was en een belangrijke verzameling had samengesteld. Reeds toen had de naam Middelheim iets te betekenen op het gebied der beeldende kunsten. In de loop van de 19e eeuw werd het domein het bezit van de familie Le Grelle, die het in 1910 aan de Stad Antwerpen verkocht. Toen werd het als een openbaar park voor het publiek geopend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Middelheim gebezigd als een parkeerplaats voor oorlogs-materieel en voertuigen en als gevolg daarvan erg beschadigd. Na het einde van de vijandelijkheden bevond het zich in een werkelijk desolate toestand.

Dank zij de grote inspanningen van de Dienst voor Parken en Plantsoenen werd het evenwel in korte tijd in zijn oude luister hersteld.

In de zomer van 1950 hebben er dan voor het eerst, ’’waar domheid en haat vernielden, werken van de geest, in vele landen geboren, een oord van ontmoeting gevonden”2. De tienduizenden belangstellenden die toen de eerste internationale tentoonstelling van beeldhouwkunst in het Middelheimpark bezochten, ervaarden er de vreugde om het harmonisch samengaan van kunst en natuur: onder de steeds wisselende streling van het licht werden de onvermoede vormen en spanningen van de skulptuur tot nieuw leven gewekt. En naarmate de einddatum van deze eerste tentoonstelling naderde, kreeg het denkbeeld in Middelheim een permanent museum van beeldhouwkunst in openlucht op te richten een duidelijker gestalte.

Op 6 november 1950 werd op voorstel van de heer L. Craeybeckx, Burgemeester van Antwerpen, door de Antwerpse Gemeenteraad tot de oprichting besloten van een Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst. Dat een dergelijke onderneming elders nog niet bestond, maakte de realisatie ervan wellicht nog aantrekkelijker. De betekenis van het museum werd ook in het buitenland door eminente personaliteiten op kunstgebied ten volle begrepen. Belangrijke musea uit het buitenland hebben niet geaarzeld, wanneer zij over de nodige mogelijkheden beschikten, om dit gelukkige voorbeeld na te volgen en beelden buiten op te stellen.

Bij de samenstelling van de collectie werd er steeds naar gestreefd een zo ruim mogelijk internationaal overzicht te geven van de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst in haar meest verscheidene aspecten. Wanneer er, om materiële redenen nog steeds belangrijke leemten in dit overzicht bestaan, is het evenwel verheugend de gestadige groei van de collectie te mogen onderstrepen. Toen Middelheimpark in 1952 door Z.M. Koning Boudewijn werd bezocht, naar aanleiding van de Blijde Intrede van de Vorst te Antwerpen, konden reeds 46 beelden in de verzameling worden aangewezen. Vijftien jaar later, in 1967, bezocht H.M. Koningin Fabiola het Openluchtmuseum, waar niet minder dan 184 werken permanent in het muzeumbezit waren opgenomen. In de katalogus die thans verschijnt worden 214 beelden beschreven.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: