boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Diest, Stille getuigen
door Marc Brans
Hardcover / 114 bladzijden / uitgave 1994
taal (talen) : nederlands
uitgever : Het Streekboek
afmetingen : 303 (h) x 215 (b) x 17 (dk) mm
gewicht : 805 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
’’Stille getuigen” is eerst en vooral een aanvulling op ’’Diest, kijk en vergelijk”, zowel wat betreft de foto’s als wat betreft de teksten. Daarenboven maak ik van de gelegenheid gebruik om dieper in te gaan op enkele zichten die reeds lang uit onze stad verdwenen zijn zoals de tram, de stadspoorten (vooral de Ant-werpsepoort), het Arsenaal, de Bogaardenkazerne enz...

Daarbij stak het toeval een handje toe, doordat ik de hand kon leggen op een 15-tal foto’s uit 1894 (nu net 100 jaar oud dus), waarvan er een aantal hier voor het eerst worden gepubliceerd. Voor de foto’s beperkte ik me dit keer niet tot het binnenland, maar zocht - en vond - ik ook enkele zichten in het buitenland.

Tijdens het nemen van de actuele foto’s, eind 1993, begin 1994, moest ik op verscheidene plaatsen meermaals terugkomen omdat het zicht geblokkeerd werd door o.m. bestelwagens. Andere obstakels waar rekening mee diende gehouden te worden, waren een overvloed aan reklameborden in sommige straten, het gebladerte van de bomen, of het feit dat ik wenste te wachten tot de in opbouw zijnde huizen zo goed als klaar waren. Maar, hoe actueel je ook tracht te zijn, tussen de voorbereidingen, het drukken en het uitbrengen van een boek, verlopen meerdere maanden. Zo komt het dat een aantal recente zichten nu reeds veranderd zijn (vooral op de Botermarkt).

In de járen ’50 onderging het Diestse stadsbeeld ingrijpende wijzigingen door o.a. de afbraak van de
Zichemsepoort, de aanleg van de viaduct aan het station, de aanleg van nieuwe woonwijken zoals de Valleilaan enz..., maar de prille járen ’90 moeten daar zeker niet voor onderdoen. We kregen al een nieuwe ring rond de stad, ”De Zon” - die we toch al zo weinig zien - verdween, ”De Wereld” is bijna totaal vergaan en er staat ons nog één en ander te wachten zoals het opruimen van de eerste industriezone van Diest, aan de Turnhoutsebaan, de afbraak van de gebouwen van de brandweer (oud fabriek Allard) ten voordele van de toenemende ’apparte-mentisering’ (gaan we Brussel en Antwerpen achterna ?), maar de kroon wordt toch wel gespannen door de nieuwe hypermoderne achterkant die aan het oude stadhuis zal worden gepaard. Elke Diestenaar die met zijn stad begaan is, houdt nu zijn hart al vast.

In een wereld die steeds sneller evolueert en waar alles steeds meer om geld draait, is het blijkbaar onmogelijk geworden om bij het verleden stil te staan en dus kijk ik erg bevreesd uit naar wat er uiteindelijk met rasechte - maar slecht onderhouden - monumenten als ”De Allerheiligenkapel”, ”Het Spijker”, de begijnhofkerk en het ”St.-Elisabethgasthuis” zal gebeuren. Zal men wachten tot alles instort of onherstelbaar verkrot is ? Het heeft er alle schijn van. Er is in ons dierbaar stadje al veel verloren gegaan en voorlopig is het einde nog niet in zicht. Van al dat verlorene blijven ons alleen ... ’’Stille getuigen”.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: