boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Economische en financiele aspecten van de Brusselse geschiedenis
door Collectif
« Tentoonstelling 1979 »
Paperback / 282 bladzijden / uitgave 1979
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 204 (h) x 207 (b) x 18 (dk) mm
gewicht : 780 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
De oude geschiedenis van een stad navorsen waarvan het archief in 1695, bij een moordend bombardement, grotendeels in vlammen opging, is een zeer moeizame onderneming.

In zijn streven naar een grondige en uitgebreide kennis van de financiële en economische geschiedenis van de stad blijft de onderzoeker dan ook op vele punten onbevredigd.

Tegen de overvloed aan financieel archief voor de moderne periode, steekt de schaarsheid aan bronnen scherp af, wanneer het onderzoek zich op de oudere financiële geschiedenis toespitst. Dit blijkt bijvoorbeeld ten overvloede uit het bijna volledig ontbreken van de essentiële stukken,met name de oude stadsrekeningen : uit de 14e eeuw zijn slechts fragmenten van één jaarrekening en van twee maandrekeningen bewaard en voor de 15e, 16e en 17e eeuw dient men genoegen te nemen met één maandrekening, twee fragmentarische en slechts elf vol ledige.jaarrekeningen.

Ondanks die archivalische armoede,zijn verdienstelijke historici er,o.m. met behulp van cartularia,in geslaagd zeer boeiende bladzijden over de financiële geschiedenis van de stad te schrijven. Hieruit vernemen we dan belangrijke inlichtingen over de aard der inkomsten, over de verschillende uitgaven en het beheer.

Sinds 1229 beschikte de stad over een derde van de boeten, die krachtens de.keure mochten worden opgelegd. Die leverden evenwel maar een geringe opbrengst op. Ongetwijfeld waren er nog andere inkomsten, vermits ze in staat was hoge rente te betalen voor de kortlopende lening die ze in 1260 bij een Atrechtse financier had aangegaan. In 1291 verkrijgt zij van de hertog de opbrengst van de kraan, de openbare waag alsook de "renten" van de vesten en van de poorten, welke laatste vermoedelijk met het latere "wegegeld" overeenkomen.
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: