boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De Zee en het Vissersvolk gezien door de fotograaf Maurice Antony (1883-1963)
Paperback / 60 bladzijden / uitgave 1982
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 240 (h) x 310 (b) x 5 (dk) mm
gewicht : 350 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Maurice Antony werd te leper geboren op 9-6-1883 als oudste zoon van Honoré Antony en Marie-Léontine Permeke (zuster van Henri Permeke). Zijn jongere broer Robert werd op 1-7-1885 geboren te Poperinge waar zijn ouders enige tijd zouden verblijven in de nabijheid van de familie Permeke.

In 1887 kwamen ze terug naar leper waar Maurice en Robert College zouden lopen en Maurice nadien de cursussen in «fotografische scheikunde» aan de Kunstacademie zou volgen.

Op die manier bereidde hij zich voor op de fotografie, een beroep dat door zijn ouders reeds werd uitgeoefend. Zij hadden een foto-studiozaak «Photo-Antony-Permeke», eerst in de Rijsel-straat nr. 7 en nadien in de Boterstraat nr. 11 en 37 te leper waar ze vooral aan portretfotografie deden.

Vanaf 1899 begon Maurice in de zaak van zijn ouders, waar vanaf 1901 ook zijn broer Robert zou werken.

Van dat ogenblik af breidde de zaak zich uit zodat naast studiowerk ook foto-opnamen bij de mensen aan huis werden gemaakt. Dit bracht mee dat de foto’s ook het eigen milieu van de klant in beeld brachten en daardoor een reportagekarakter kregen.

Ook werden vele locale gebeurtenissen gefotografeerd zodat het spoedig tot grote reportages kwam zelfs buiten hun streek, zoals o.a. over de Wereldtentoonstelling te Luik in 1905, vliegenier Paulhan te Doornik en te Oostende in 1907, de troonsbestijging van Koning Albert te Brussel in 1909, de Wereldtentoonstelling te Brussel in 1910, de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 met op de opening van de Floraliën de aanwezigheid van Koning Albert en Koningin Elisabeth.

Deze fotoreportages verschenen niet meer alleen in locale bladen zoals o.a. Het Ypersch Volk, Het Huisgezin, De Poperinghenaut, De Vlaming en binnenlandse bladen zoals L’Echo d’Ostende, Ons Volk, La Dernière Heure, Le Patriote Illustré, L Tllustration Européenne, maar werden tevens opgenomen in Franse bladen zoals Le Grand Echo du Nord et du Pas de Calais, Journal de Roubaix en XXe Siècle. Ook werden ze vaste correspondenten van Excelsior te Parijs.

Naast dit dagelijks reportage- en studiowerk trok Maurice Antony geregeld rond in zijn geboortestad waarvan hij de historische gebouwen en kunstwerken fotografeerde. Het zijn die foto’s die bij de heropbouw van de stad van zeer groot nut zijn geweest o.m. wat betreft de heropbouw van de Lakenhalle, die zo goed als met de grond gelijk was gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De fotografie lag hem dus werkelijk aan het hart en boeide hem onder al haar facetten. Zo was hij ook geabonneerd op tal van fotografische «revues», zoals o.m. Photorevue, Parijs en La Photografia artistica, revue internationale.

Hij participeerde eveneens geregeld aan fotowedstrijden waarin hi| verschillende prijzen wegkaapte. Zo bekwam hij ondermeer een prijs in de fotowedstrijd op de Wereldtentoonstelling te Luik in 1905, de Internationale Gevaertfotowedstrijd te Berlijn in 1907 en deze van 1912.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak was het studiowerk volledig gedaan doch de reportages namen toe.

Antony’s foto’s van het verwoeste leper, verstuurd via Boulogm . verschenen nu zelfs op dubbele pagina’s in de wereldbladen die toen op groot formaat werden uitgegeven zoals L’Illustration. Illustrated London News, The Sphere, The Graphic en [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: