boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Léopold II et la Force Publique du Congo 1885-1985 / Leopold II en de Openbare Weermacht van Kongo 1885-1985
door Collectif
Paperback / 180 bladzijden / uitgave 1985
taal (talen) : frans, nederlands
uitgever : CRAOCA
afmetingen : 205 (h) x 248 (b) x 20 (dk) mm
gewicht : 700 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
La stabilité du jeune Etat belge est le souci majeur que Léopold 1er transmet à son fils.

Dans le pays, la faction orangiste reste remuante.

A l'extérieur, l'Angleterre accepte la réalité Belge du bout des lèvres, tandis que la France rêve d'annexion et que l'Autriche comme la Russie mettent beaucoup de temps à reconnaître le nouvel Etat.

Succédant à notre premier roi en décembre 1865, Léopold II va démentir l'affirmation de son père défunt: "Les Cobourg se font tard".

La parenthèse européenne du début de son règne confortera le jeune roi dans sa conviction que les garanties internationales données pour l'existence d'un pays, ne remplacent pas la puissance économique, les forces en hommes et en armes qui rendent un territoire capable de défendre son intégrité.

Cette conviction fera du roi le souverain le plus dérangeant pour beaucoup d'hommes politiques et une partie de l'élite de l'époque. Il entreprendra de les galvaniser par tous les moyens-même les plus durs - pour faire triompher sa conception d'une plus grande dimension nationale, d'une Belgique en mesure de garantir elle-même son indépendance.

Expérience européenne aussi qui lui dictera d'adapter un outil militaire pour imposer respect à la future implantation belge en Afrique.

... Et quand il aura achevé de faire de son oeuvre africaine une entreprise belge, il se fera, infatigable, Roi-Urbaniste pour rendre la Belgique plus belle, donner à ses grandes cités de l'air et de l'espace, les doter d'édifices prestigieux et de portes grandes ouvertes sur le monde.

"La conception de Léopold II dominera, comme un poème grandiose, l'histoire du progrès dans la fin du 19ème siècle".

"Il comprit quand personne ne voulait comprendre. Il osa quand personne n'osait". (A. Thys).

"Avec le temps, la mémoire de Léopold II a grandi. On aime aujourd'hui jusqu'aux défauts qu'on lui a si vivement reprochés", (comte de Lichtèrvelde).


De stabiliteit van de jonge Belgischestaat is de hoofdbekommernis die Leopold II van zijn vader meerkrijgt.

In het land bestaat er nog steeds een erg woelige orangistische fractie.

De toestand in het buitenland: Engeland aanvaardt de Belgische realiteit met enig voorbehoud, terwijl Frankrijk van annexatie droomt en zowel Oostenrijk als Rusland veel tijd schijnen nodig te hebben om de nieuwe staat te erkennen.

Leopold II volgt onze eerste Koning in december 1865 op en logenstraft de uitspraak van wijlen zijn vader: "De Coburgs zijn laatbloeiers".

De Europese situatie in het begin van zijn regering sterkt de jonge Koning in zijn overtuiging dat de internationale waarborgen voor het bestaan van een land niet in de plaats kunnen treden van de economische macht noch van de mensen en wapens waardoor de integriteit van het territorium verdedigd kan worden.

Deze overtuiging maakt de Koning erg ongemakkelijk voor vele politici en een deel van de toenmalige elite. Hij tracht met alle middelen - zelfs de meest verregaande-hun enthousiasme op te wekken voor zijn visie van een grotere nationale dimensie, van een België dat zelf zijn onafhankelijkheid kan waarborgen.

Zijn Europese ervaring leert hem ook het leger te gebruiken om respect af te dwingen voor de toekomstige Belgische vestiging in Afrika.

... En toen hij erin slaagde om zijn Afrikaans werk tot een Belgische onderneming om te vormen, wordt hij, onvermoeibaar, de Koning-Bouwer, die België mooier maakt, zijn grote steden licht en lucht geeft, en schitterende gebouwen implant en poorten laat ontwerpen die voor de wereld open staan.

"De visie van Leopold II beheerst als een grandioos gedicht de geschiedenis van de vooruitgang op het einde van de 19e eeuw".

"Hij begreep wat niemand wou inzien. Hij waagde wat niemand durfde". (A. Thys).

"Mettertijd is de herinnering aan Leopold II gegroeid. Vandaag houdt men zelfs van de tekortkomingen die men hem zo bitter verweten heeft", (graaf de Lichtervelde).
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: