boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Reader's Digest veldgids voor de natuurliefhebber : Vissen en andere waterdieren van west- en midden-Europa
door Collectif
Hardcover / 336 bladzijden / uitgave 1987
taal (talen) : nederlands
uitgever : Reader's Digest
ISBN : 9064071357
EAN : 9789064071355
afmetingen : 154 (h) x 200 (b) x 30 (dk) mm
gewicht : 700 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Zonder water is leven niet mogelijk - 60-99% van het lichaamsgewicht van planten en dieren komt voor rekening van water. Om deze reden vormt water hel ideale milieu voor levende organismen. Het eerste leven verscheen zoín 3,5 miljard jaar geleden dan ook in de zeeŽn. Nog steeds bevat hel water een veel grotere verscheidenheid van leven dan het land. In alle stilstaande en stromen de wateren op aarde komen levende organismen voor, van de diepste zeeŽn lot de hoogst gelegen bergstromen. Zelfs het ijs van de gletsjers en het water tussen bodemdeekjes herbergen eencellige algen.

Anders dan het landoppervlak moet hel water als een driedimensionale levensruimte worden beschouwd. Veel dieren en planten leven permanent in hel open water of de pelagische zone. Sommige, zoals kwallen, laten zich meedrijven (plankton), terwijl andere, zoals vissen, zwemmen (nekton). Andere leven op de zeebodem of op elkaar (benthos). Er komt dus in een willekeurig oceaangedeelte op elke diepte leven voor.

Diepe wateren, zoals zeeŽn en grote meren, vormen stabiele levensmilieus. Zo verandert de temperatuur Žr nauwelijks, vergeleken met poeltjes, die soms ís winters bevriezen en ís zomers uitdrogen. Hel chemisch evenwicht is er ook zeer constant, ver geleken met kleine watertjes. Organismen lopen er veel minder de kans met plotselinge veranderingen in het zuurstof of zoutgehalte te worden geconfronteerd.

Oceanen en zeeŽn beslaan circa twee (lerde van hel aardoppervlak. Zelfs in de diepste gedeelten leven zeeorganismen, maar het grootste aantal soorten vindt men van de kust tol een diepte van circa 1X0 m -de rand van het continentale plat. Hier is het water rijk aan voedingsstoffen voor planten, die met het water van de rivieren in zee stro men. Zeewieren en microscopische drijvende plantjes (plankton) ontwikkelen zich er weel derig en hiermee voedt zich weer een massa dieren. Wieren groeien alleen in water van maximaal 30 m diep, omdat alleen daariA voldoende licht kan doordringen. De helder heid van het water is hierbij ook van invloed. De grootste plantaardige produktie is afkomstig van de nietige plantjes in het plankton, die aan de oppervlakte drijven en liet meeste van hel daglicht profiteren.

Het leven aan een kust wordt bepaald door liet kusttype. Rotskusten bieden de grootste verscheidenheid aan zeeleven door hel harde oppervlak, waarop zich organismen kunnen vasthechten, en door de talloze spleten waarin deze zich kunnen verstoppen. Hel andere uiterste vormen kiezelstranden, waai kiezels dooi de waterbeweging voortdurend langs elkaar wrijven, zodat slechts weinig planten en dieren zich er permanent kunnen ophouden.

Bij alzettingskusten varieert de bodem van grol zand tot zeer lijn slib, afhankelijk van de activiteiten van de golven. Op deze alzettin gen kunnen maar weinig organismen zich vasthechten, maar onder de oppervlakte houdt zich vaak een massa gravende dieren schuil. Voedselrijk slib herbergt de grootste soortenrijkdom.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: