boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Reader's Digest veldgids voor de natuurliefhebber : Paddestoelen van west- en midden-Europa
door Collectif
Hardcover / 304 bladzijden / uitgave 1987
taal (talen) : nederlands
uitgever : Reader's Digest
ISBN : 906407075X
EAN : 9789064070754
afmetingen : 154 (h) x 200 (b) x 28 (dk) mm
gewicht : 660 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Wat wij paddestoelen noemen, zijn eigenlijk niet meer dan de vruchtlichamen van bepaalde schimmels. De schimmels verschillen zo sterk van de planten met groene bladeren en soms bontgekleurde bloemen, dat de moderne biologen hen een eigen rijk hebben toe bedeeld naast het plantenrijk en het dierenrijk. Dit rijk der Fungi, zoals het wordt genoemd, splitst men in twee afdelingen, de Myxomycota en de Eumycota. 'Pot de Myxomycota rekent men duizenden kleine schimmels. Deze leven als parasieten met een fijn, uiterlijk niet zichtbaar mycclium in spruiten, bladeren en vruchten van levende planten. Over de gehele wereld brengen ze aan onze cultuurgcwassen enorme schade toe. De plantenziekten vallen echter buiten het bestek van dit boek. Het is gericht op de in paddestoelen geïnteresseerde natuurvriend. Met behulp van afbeeldingen in kleur en beschrijvingen wil het hem iets laten zien van de wonderlijke wereld van de paddestoelen. Het beperkt zich dan ook tot een aantal West- en Middeneuropcsc soorten van de voor ons duidelijk zichtbare paddestoelen van de afdeling Eumycota.

In West- en Middcn-Europa komen ruim 3500 van dergelijkc paddestoelen voor. Het is duidelijk dat er een keuze gemaakt moest worden uit dit grote aantal soorten. Gekozen is voor soorten die opvallen omdat ze eetbaar of juist giftig zijn, een opvallende klcurtekcning vertonen of een bizar uiterlijk bezitten. Uitein-dclijk zijn 220 paddcstoclesoortcn uitgekozen, terwijl er daarnaast nog ca. 150 bij de hoofdsoorten worden vermeld. Deze paddestoelen vormen een doorsnede van het gehele gebied. Een aantal van de besproken soorten zal men dan ook niet in Nederland tegenkomen, omdat ze, bijvoorbeeld, in de Middcncuropese bossen thuishoren. Uitgangspunt is echter geweest, dat een groot deel van de Nederlandse natuurliefhebbers geregeld elders in Europa op vakantie gaat en ook dan profijt van dit bock zal hebben. Hoe beter de paddestoelenliefhebber overeenkomstige soorten van elkaar weet te onderscheiden, hoe meer hij zich ervan bewust zal worden dat er slechts weinig soorten zijn die op alle grondsoorten, in alle klimaten en in alle Europese vegetatictypen in gelijke mate te zien zijn.

Bij het maken van de soortkeuze had men zich in dit boek kunnen beperken tot de soorten die overal in het behandelde gebied voorkomen. Daaronder bevinden zich echter ook vele kleine, onaanzienlijke paddestoelen. Deze zijn echter pas interessant voor de natuurliefhebber, wanneer hij zeer veel soorten kent en ook de minder bekende zwammen wil gaan bestuderen. Het eveneens opnemen van paddestoelen met een regionale verspreiding, mits ze om een of andere reden bijzonder interessant zijn, leek de samenstellers dus verantwoord, te meer daar het afleggen van grote afstanden, met name tijdens vakanties, in onze tijd een normale zaak is. Menige Nederlander gaat tegenwoordig in het Schwarzwald, in Beieren of op de Lüncburger Heide op padde-stoelenexcursie.

Het gebruik van dit boek

Wanneer men paddestoelen in de natuur bestudeert, moet men ook weten met wat voor schepsels men te doen heeft. Daarom is het hoofdstuk ‘Bouw, levenswijze en verspreiding’ (blz. 10-29) aan de biologie van de ‘Hogere Zwammen’ gewijd. In het kort wordt verteld wat een paddestoel eigenlijk is, hoe hij zich voedt, hoe de voortplanting in zijn werk gaat enz. Aansluitend wordt ingegaan op de plaats van de paddestoel in zijn milieu en de verschillende typen paddestoelengezelschappen die men in West- en Middcn-Europa kan aantreffen. Ten slotte wordt aan het eind van het hoofdstuk de verspreiding van de paddestoelen in het kort behandeld.

Voor het determineren van paddestoelen zal de beginnende liefhebber zo mogclijk geregeld bij een deskundige te rade gaan. Wie echter zijn kennis wil vergroten en graag een poging wil wagen de naam van de gevonden soort eerst zelf vast te stellen, kan daarvoor van de dcterminatietabel van blz. 30-47 gebruik maken. De paddestoelen zijn hierin aan de hand van zichtbare kenmerken in zeven groepen ingedeeld. Heeft men vastgesteld tot welke groep de uit te zoeken soort behoort, dan wordt men naar de in aanmerking komende soorten in het hoofdgedeelte van het boek verwezen.

In dit hoofdgcdecltc (blz. 50-281) vindt men natuurgetrouwe tekeningen en foto’s van de paddestoelen, met de beschrijvingen. Men moet echter altijd bedenken dat kleur en vorm [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: