boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Ensor en de XX aan de kust : Blankenberge en de verzameling Henri Van Cutsem
door Collectif
Gebonden / 120 bladzijden / uitgave 1995
taal (talen) : nederlands
ISBN : 9050661459
EAN : 9789050661454
afmetingen : 305 (h) x 252 (b) x 17 (dk) mm
gewicht : 1140 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
24,95 EUR
referentie : 1018559
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Ter gelegenheid van de heropening van het vernieuwde casino brengt de stad Blankenberge een belangwekkende tentoonstelling in samenwerking met de stad Doornik, de gemeente Sint-Joost-ten-Node en het Gemeentekrediet.

Deze tentoonstelling evokeert het verblijf in Blankenberge van een uitzonderlijk mecenas, Henri Van Cutsem (1839-1904). Van Cutsem was een gefortuneerd man met een grote belangstelling voor kunst. Hij legde een grote verzameling aan waarmee na zijn dood twee musea gevuld werden, namelijk het Museum voor Schone Kunsten van Doornik en het Charliermuseum te Sint-Joost-ten-Node. Het eerstgenoemde museum liet hij op eigen kosten bouwen door de wereldberoemde architect Victor Horta en het tweede was zijn Brusselse residentie.

Henri Van Cutsem ging voort op zijn eigen smaak en kocht vooral werk van realistische en naturalistische kunstenaars, zowel de generatie Belgische schilders van het midden van de 19de eeuw met Degroux, Stevens en de school van Tervuren, als de generatie van Ensor en de XX.

De tentoonstelling omvat een keuze uit zijn verzameling, waarin de nadruk ligt op werken die tot stand kwamen aan de kust, bepaald in Blankenberge, waar Van Cutsem een villa bezat die hij gul openstelde voor vele kunstenaars. Die tekenden en schilderden er op het strand en in de duinen. Dat maakte van Blankenberge een belangrijk motief in de toenmalige Belgische kunst, en meteen een van de eerste kunstenaarsdorpen. Nu de villa van Van Cutsem al lang verdwenen is, herinneren al die werken nog aan die intense artistieke activiteit.

Bij deze tentoonstelling publiceert het Gemeentekrediet een boek in de reeks MonografieŽn over moderne kunst (in het Nederlands en in het Frans), met teksten van o.a. Sander Pierron, Serge Le Bailly de Tilleghem, Catherine Steffens en Robert Boterberge.
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: