boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
1911 - 2011 : Honderd jaar begraven in Oosterbeek en omgeving. Van NOBO tot Mijnhart Uitvaartverzorging
Hardcover / 200 bladzijden / uitgave 2011
taal (talen) : nederlands
ISBN : 9090264671
EAN : 9789090264677
afmetingen : 296 (h) x 227 (b) x 18 (dk) mm
gewicht : 1160 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
14,95 EUR
referentie : 1019725
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De familie Mijnhart had al enige jŠren het idee om bij het 100 jarig bestaan van Mijnhart Uitvaartverzorging en haar rechts-voorgangers nŪet alleen de geschiedenis van het bedrijf vast te leggen maar in ruimer verband aandacht te geven aan het begraven in Oosterbeek.

Daarbij was het uitgangspunt dat het verhaal, naast de geschiedenis van het bedrijf en van het begraven door de eeuwen heen, ook zou gaan over de bewoners van dit mooie dorp in de afgelopen 100 jaar.

In het via de Weverstraat naar het noorden groeiende dorp woonden de inwoners van Oosterbeek aanvankelijk rond de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg. Met het kerkhof aldaar speelde hun leven zich af in het benedendorp en ook na hun dood vonden zij een laatste rustplaats in of bij de kerk.

De kosterdoodgraver had tot ver in de I9e eeuw een vooraanstaande positie in het dorp. Toen men vanaf 1854 niet langer op het kerkhof rond de kerk werd begraven, maar de doden op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofweg (nu Fangmanweg) ter aarde werden besteld, raakte de kosterdoodgraver in de decennia daarop volgend steeds meer uit beeld en zag men de begrafenisonderneming ontstaan.

Man van het eerste uur was Geurt Salomons. Door zijn hoge leeftijd bij vestiging van zijn onderneming werd zijn rol al snel over genomen door Martinus Menkman, Albertus van de Kamp, Hermanus van Heek en Evert de Graaff, die in 1911 de Nieuwe Oosterbeeksche Begrafenis-Onderneming oprichtten, daarmee de begrafenisonderneming die we nu kennen als Mijnhart Uitvaartverzorging een voorspoedige start gevend.

Een groot aantal in brede kring bekende bewoners van de Zuid Veluwe, maar ook de talrijke minder bekendheid genietende inwoners, werden door deze uitvaartverzorger in die honderd jaar naar hun laatste rustplaats gebracht. Niet alleen hun uitvaart maar ook hun vaak boeiend leven wordt beschreven.

Een rijke geschiedenis, een geschiedenis van de ontwikkeling van een gestaag groeiende onderneming maar ook een van grote en kleine verhalen die met de opgevoerde inwoners van het dorp verbonden waren.

Uit onderzoek in het Gelders Archief te Arnhem en in het Historisch Documentatiecentrum Renkum in de Weverstraat te Oosterbeek, aangevuld met feiten uit de literatuur en de vele krantenknipsels en afbeeldingen die in het bezit zijn van Mijnhart Uitvaartverzorging, is door schrijver Pieter van der Kuil een voortreffelijk beeld geschetst van de geschiedenis van de afgelopen honderd jaar. Van de Nieuwe Oosterbeekse Begrafenis-Onderneming tot Mijnhart Uitvaartverzorging.

Wij willen Pieter van der Kuil dan ook heel hartelijk danken voor het vele onderzoek en deze aansprekende, rijk geÔllustreerde, geschiedschrijving.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: