boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Afrika in de XVIde eeuw en de handel van Antwerpen
door J. Denucé
« met een reproductie van de wandkaart van Blaeu-Verbist van 1644 in 9 folio-bladen »
Paperback / 122 bladzijden / uitgave 1937
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 330 (h) x 257 (b) x 16 (dk) mm
gewicht : 770 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Exemplaar 149 van 150.

De ekonomische betrekkingen tusschen West-Europa en Afrika, bij den aanvang der moderne tijden, nebben zien vooral ontwikkeld sedert het oogenblik waarop Spanje en Portugal het zwarte vasteland aanzien hebben als de direkte voortzetting van hun politiek gebied. Afrika beteekende voor de Spanjaards, Barbarije, Noord-Afrika. Voor de Portu-geezen, meesters nagenoeg van het overige van het vasteland, gold Afrika bijzonderlijk door zijn beroemde Atlantische eilanden en de Westkust. Het binnenland was nochtans niet zoo zeer verwaarloosd als men het over het algemeen aanneemt.

De handel van Portugal en Spanje was voor een groot deel gericht op Brugge eerst, daarna op Antwerpen « waar de wegen van de specerijen en van het goud malkaar kruisten ». Men kent genoegzaam den gelijkloopenden opgang van de Portugeesche en van de Vlaamsche ekonomie vanaf de laatste Burgondische hertogen. Te Antwerpen verbleven sedert de eerste jaren van de XVP eeuw, de voorname vertegenwoordigers van den Iberischen handel, die van Italië, van Groot-Britannië en van het keizerrijk. Zij legden er de bazis van de moderne handelspolitiek. Een dubbele stroom, maritiem en ekonomisch, is van Antwerpen naar Afrika uitgegaan. De Scheldestad was de succursale van Lissabon en van Sevilla ; de eerste Afrikaansche koloniale markt ontstond er in de XVP eeuw. Die markt en heel het verkeer te Antwerpen vertoonen een internationaal karakter, dank aan de Portugeesche en Spaansche handelaars, aan hun Vlaamsche en Duitsche kollega's, dank aan het tot stand komen van een Natie van Afrikaansche kooplieden. Men vergete niet dat, gedurende meer dan twee eeuwen, het lot onzer provinciën met dit van Spanje verbonden is geweest en dat zestig jaar lang, van 1580 tot 1640, ons land een Unie heeft uitgemaakt met Portugal en Spanje. De politieke omstandigheden hebben den ekonomischen bloei van onze metropool zeer in de hand gewerkt.

Een bizondere groep reeders-handelaars hield zich met den handel op het Iberische schiereiland en zijn Afrikaansche bezittingen bezig : « de gemeyne cooplieden tracterende op Spaengien, Portugael ende eylanden ».

Dit laatste woord bedoelt vooral de Afrikaansche eilanden. Er bestonden geregelde diensten, we zouden bijna zeggen zeevaartlijnen op West-Afrika, de eilanden van de Guineesche golf, de Kanarische eilanden, San Thomé en Angola.

Het Antwerpsch stedelijk archief bezit kostbare dokumenten ter illustratie van die eerste groote handelsbeweging op Afrika. Wij hebben getracht er den oorsprong en de ontwikkeling in de XVIe eeuw van te volgen, tot aan het verdrag van Munster, in 1648, dat het verval van Antwerpen bespoedigde. Voor de eerste maal hebben wij een tot nu toe niet gebruikte geschiedkundige bron benuttigd : de polissen en registers van zeeverzekeraars, uit de jaren 1549 tot 1563. Zij hebben ons een groot getal ongekende gegevens over de betrekkingen tusschen Antwerpen en Afrika doen kennen.

In 1549 heette Juan Christoval Calvete de Estrella die den toekomstigen vorst Filips van Spanje bij zijn Blijde Intrede in de Nederlanden vergezelde : « Antwerpen, de hoofdstad van de wereld, want men zag er al de rijkdommen toestroomen die God had geschapen en die alle volkeren der Christenheid en zelfs de anderen, er kwamen halen ».
andere publicaties door J. Denucé
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: