boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen : Mariakerke - Oostende. Historische aantekeningen
door G. Billiet
Paperback / 64 bladzijden / uitgave 1981
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 205 (h) x 140 (b) x 5 (dk) mm
gewicht : 105 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
In al zijn bescheidenheid bezit ons Duinenkerkje persoonlijkheid en charme. Tot 1959, het jaar dat het originele monasterium Zonnelied van de Clarissen, aan de Mariakerkelaan, ontworpen door prof. ir. arch. Paul Felix (1913-1981) voltooid werd, was het ontegensprekelijk het enige belangwekkend religieus gebouw van Oostende. André Chocqueel (1880-1957), de zeer verdienstelijke archeoloog uit Sint-Winoksbergen, die jarenlang onze kust heeft onderzocht en bestudeerd, beschouwde het als het oudste waardevol monument van de streek.

Het is inderdaad de oudste parochiekerk uit het omliggende. Haar toren, het merkwaardigste deel van het hele bouwwerk, bevat elementen die waarschijnlijk teruggaan tot de 14e e. In haar lang en avontuurlijk bestaan heeft ze heel wat dramatische momenten beleefd.

Hoewel ontwricht door de verbouwing van 1931 bekoort het kerkje nog door zijn 18e-eeuws interieur dat overduidelijk getuigt van de oprechte kunstzin die zijn inrichters bezield heeft. Na twintig jaar was het tijd een tweede uitgave van de «Historische Aantekeningen» over ons kerkje te bezorgen. Ze werden geheel omgewerkt en aanzienlijk uitgebreid en in drie hoofdstukken verdeeld. Na een korte schets van de vorming van onze kust, volgt een geschiedkundig overzicht van de lotgevallen van onze parochiekerk waarna het Duinenkerkje in zijn huidige toestand beschreven wordt. Toch blijven het slechts aantekeningen en zijn ze helemaal niet bedoeld als een historische schets van Mariakerke als dorp.

Voor de interne geschiedenis van het wel en wee van het kerkje -vooral wat de 17e en de 18e e. betreft - heb ik gebruik gemaakt van de onuitgegeven studie over het kerkje van E.H. Alb. Lowie, die eerst als kapelaan (1931-1933), later als pastoor (1935-1946) in Mariakerke werkzaam is geweest. Verder beschikte ik over het li-ber memorialis van de pastoors J. Bossuyt, A. Lowie, G. Borre en over de aantekeningen van pastoor O. Delacauw. Ook het bisschoppelijk en het rijksarchief in Brugge heb ik geraadpleegd en uit gesprekken met oude Mariakerkenaars inlichtingen verzameld.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: