boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Torhout in oude prentkaarten, deel 2
Hardcover / 76 bladzijden / uitgave 1979
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 150 (h) x 216 (b) x 11 (dk) mm
gewicht : 257 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
19,95 EUR
referentie : 1017087
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Steeds meer mensen interesseren zich voor het verleden en vooral de plaatselijke geschiedenis wordt weer gretig bestudeerd. Na het succes van „Torhout in oude prentkaarten deel 1 ” volgt thans een tweede deel. Hierin komen vooral foto’s voor die zijn genomen tijdens de laatste decennia van de vorige eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. We geven hier een korte geschiedkundige schets van deze periode, die in feite niet zo gunstig was voor de Torhoutse bevolking. Het midden van de negentiende eeuw was een periode van grote armoede en hongersnood. Toen kwam de spoorwegverbinding met Brugge en Kortrijk tot stand. Handel en nijverheid verbeterden: graanmarkt, paardenmarkt, weverijen, baskuul- en schoennijverheid waren in volle bloei. In 1873 bezocht Leopold II onze stad.

Stilaan echter moest de huisnijverheid het afleggen tegen de industrialisatie. De sociale beroeringen van de laatste járen der vorige eeuw lieten ook te Torhout hun sporen na. Het oprichten van een Gents filiaal als weverijfabriek (Rijselstraat) kon onze wevers slechts tijdelijk helpen.

De oorlog 1914-1918 bracht bovendien voor onze stad heel wat verwoesting en armoede mee. Na een bezoek van een afgezonderde groep Uhlanen werd de stad bezet. Deze bezetting zou vier járen duren. Torhout, op amper twintig kilometer van het front gelegen, werd ingericht als bevoorradingscentrum voor de Duitse legers en als hospitaalstad, waar gewonden hun eerste verzorging kregen. Na de oorlog kwam koning Albert met president Wilson onze verwoeste stad bekijken.

De heropbouw tussen beide wereldoorlogen in was een rustige periode voor Torhout, doch we kenden niet de snelle vooruitgang die andere steden genoten tijdens deze periode. De bevolking groeide, het onderwijs verbeterde. Het verenigingsleven bloeide. Daarvan getuigen talrijke foto’s, opgenomen in dit boekje.

Het oude stadsbeeld is thans verdwenen. Opdat u, ondanks deze modernisatie, het gezellige Torhout uit grootvaders tijd niet zult vergeten, hebben we het vastgelegd aan de hand van zesenzeventig prentkaarten.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: