boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Keltische versterkingen in Wallonië : Bérismenil - Châtelet - Cugnon - Étalle
Paperback / 64 bladzijden / uitgave 1988
taal (talen) : nederlands
nummer : XIV
afmetingen : 210 (h) x 148 (b) x 5 (dk) mm
gewicht : 134 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Griekse schrijvers uit de 5de eeuw v. C. zijn de eersten om de Kelten te vermelden. Maar Hecataeus van Milete en Herodotus zijn slecht ingelicht. Toch laten hun gegevens ons toe om het westelijk en “vorstelijk” gedeelte van de Hallstattbeschaving (700-475 v. C.) als Keltisch te omschrijven. Algemeen kan men stellen dat de Hallstattcultuur zich uitstrekte van Centraal-Frankrijk tot Noord-Joegoslavië, over Zuid-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjecho-Slovakije. Het kerngebied bleef beperkt tot Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oost-Frankrijk.

Vanaf het midden van de 5de eeuw v. C. komt de Keltische wereld in beweging. De Hallstattaristocratie lijkt te verdwijnen. Er ontstaat een nieuwe versie-ringsstijl, de echte Keltische kunst. Dit is de kunst van de La Tène-periode (ca. 475-50 v. C.). Kenmerkend is een eindeloos spel van kromme, gebogen lijnen waarin zowel plantaardige als menselijke motieven opgenomen worden. De laatste uiting van deze kunstvorm vinden we in de 8ste eeuw n.C. in Ierland terug. In de 5de en de 4de eeuw v. C. ontstaat er een enorme demografische druk. Grote bevolkingsgroepen dringen door op de Britse eilanden, in Cisal-pijns Gallië en het Donaugebied. Op dat ogenblik wordt de Keltische beschaving over een uitgestrekt gebied verspreid, gaande van Ierland tot Anatolië (streek van Ankara). Haar militaire macht is dermate groot dat ze strooptochten kan ondernemen tot in het hart van de klassieke wereld. Rome wordt belegerd in 390 v. C., Delfi geplunderd in 179 v. C.

Dit ruim cultureel en taalkundig geheel kent echter geen politieke eenheid. Elk volk waakt over de eigen onafhankelijkheid. Onderlinge verbintenissen gelden slechts voor een beperkte duur.

Vanaf de 2de eeuw v. C. verzwakt de militaire macht van de Kelten, zowel tegenover de volkeren aan de Middellandse Zee als tegenover de Germanen in het noorden. Op sociaal en economisch vlak komen in deze periode enorme veranderingen op gang in een groot deel van het Keltisch gebied.

De handelsproductie ontwikkelt zich. Het aantal vaklui neemt toe. Er ontstaan stedelijke agglomeraties, de oppida. Meestal zijn ze versterkt en onderling verbonden door zowel land- als waterwegen.

De vakkennis van de ambachtslui gaat duidelijk in stijgende lijn. Bekijken we enkele grondstoffen. Hout wordt zeer veel gebruikt in de vestingbouw en voor woningen, evenals bij de constructie van tonnen en wagens, twee Keltische [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: