boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De Sint-Catharinakerk te Hoogstraten
Paperback / 272 bladzijden / uitgave 1988
taal (talen) : nederlands
nummer : 2
afmetingen : 230 (h) x 160 (b) x 25 (dk) mm
gewicht : 880 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
De Sint-Catharinakerk van Hoogstraten, ook wel de kathedraal en de parel der Kempen genoemd, wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Kempische baksteengo-tiek. De kerk werd tussen 1525 en 1546 opgetrokken naar een ontwerp van de bekende bouwmeester Rombout II Kelder-mans, in opdracht van graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culem-borg.

In 1944 werd de kerk zwaar beschadigd. De huidige kerk is dan ook grotendeels een reconstructie uit 1950-1958. Gelukkig waren in 1944 de meeste kunstwerken in veiligheid gebracht, zodat we ze vandaag de dag nog kunnen bewonderen.

De praalgraven, de glasramen en de koorgestoelten van de Sint-Catharinakerk zijn hoogtepunten van de kunst in de Nederlanden. Het meubilair, de houten liturgische voorwerpen, het beeldhouwwerk, de fune-raria, de schilderijen, de grafiek, het edel-smeedwerk, het koper en brons, de beiaard en de klokken, het tin, het smeedijzer en de textilia zijn minder bekend maar verdienen evenveel aandacht.

Deze wetenschappelijke inventaris is in de eerste plaats bedoeld als een werkinstrument voor de kunstgeschiedenis. Dank zij de prachtige kleurenillustraties en vele zwart-witopnamen zal het boek niet alleen de kunsthistoricus maar iedere kunstliefhebber aanspreken. We hopen dan ook dat deze publikatie zal bijdragen tot het behoud van dit waardevol kunstpatrimonium dat de trots van Hoogstraten uitmaakt.

De Sint-Catharinakerk te Hoogstraten is het tweede deel in de reeks inventarisuitgaven over het kunstpatrimonium van de provincie Antwerpen. Het eerste deel werd gewijd aan de Sint-Gummaruskerk te Lier.

De inventaris Sint-Catharinakerk te Hoogstraten is een uitgave van het provinciebestuur van Antwerpen. Auteur: Roeland De Ceulaer, onder de eindredactie van Willem Aerts en Roeland De Ceulaer.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: