boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Geschiedenis van het Openbaar Vervoer te Brussel, deel 2 : De Gulden Jaren
Gebonden / 404 bladzijden / uitgave 1980
taal (talen) : nederlands
nummer : 2
afmetingen : 298 (h) x 290 (b) x 45 (dk) mm
gewicht : 3065 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
in cassette
35,95 EUR
Quantité:
referentie : 1017194
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De genietbaarste toneelstukken hebben doorgaans drie bedrijven.

Ook de Geschiedenis van het openbaar vervoer te Brussel wordt onder de vorm van een triptiek uitgebracht. Het eerste boekdeel, De «Belle Epoque», handelt over de soms lastige geboorte en over de ontwikkeling, aí en toe onderbroken door het gemis aan realisme van hun stichters, van de eerste ondernemingen van omnibussen en Amerikaanse spoor-voertuigen. Voorwaar een mooi en veelzijdig avontuur! Want gelijktijdig met de uitbreiding en het dichter worden van het vervoernet, zag men een eertijds bescheiden provinciestadje geleidelijk de allures aannemen van een hoofdstad en uitgroeien tot een agglomeratie met een steeds stijgend bevolkingscijfer.

Voor de oudere lezer die de periode tussen de twee wereldoorlogen heeft meegemaakt, zal de titel van hel tweede boekdeel, De Gulden Járen, op hel eerste gezicht misschien enige verwondering baren. Het was ongetwijfeld de tijd van de jazz en van de charleston, van een uitbundige levenslust en een weliswaar meer uiterlijke dan werkelijke achteloosheid. Maar op die dolzinnige járen volgde een lijd van ongerustheid, ten gevolge van de zware economische crisis en van het dreigend internationaal conflict dat uiteindelijk ons land zou meesleuren.

De Gulden Járen! In het raam van de Geschiedenis van het openbaar vervoer te Brussel is deze titel nochtans verantwoord. Voor de trambedrijven — waaronder de N.V. Les Tramways bruxellois een vooraanstaande plaats inneemt — is de periode tussen de twee oorlogen er één van buitengewone expansie. Het is dan dat het net de grootste uitbreiding kent, en wel om een zeer eenvoudige reden die in dit boek goed wordt belicht. Hel openbaar vervoer ondervond destijds immers nog geen concurrentie van de particuliere voertuigen. De auto had weliswaar reeds zijn proefperiode achter de rug, maar was nog niet in ieders bereik; hij was nog een luxe en vrijwel nog een uitzondering. Na verloop van tijd zouden de zaken veranderen, maar in het begin van 1940 is zijn opkomende macht nog bijlange niet in staat om te wedijveren met het collectief vervoer, dat dan ook in de tijd tussen de twee wereldoorlogen de bovenhand behoudt en door iedereen gebruikt wordt. Om aan de eisen te voldoen, moeten de maatschappijen echte kunstgrepen uithalen, voornamelijk tijdens de vreemde bezetting van ons grondgebied. Meer hierover vindt men in de diverse hoofdstukken van dit boek.

Gesteund op een overvloedige documentatie uit de eerste hand, wordt daarin, met grote nauwgezetheid, de beschrijving gegeven van de verschillende [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: