boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Mechelen, Sint-Romboutstoren en zijn beiaarden
Gebonden / 120 bladzijden / uitgave 1987
taal (talen) : nederlands
uitgever : Marc Van de Wiele
afmetingen : 304 (h) x 223 (b) x 17 (dk) mm
gewicht : 990 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
17,95 EUR
referentie : 1019657
zeer goede staat
stofomslag licht beschadigd
16,95 EUR
referentie : 1012757
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Wie Mechelen vanop de autostrade of vanuit de trein waarneemt, wordt wel eens getroffen door het merkwaardig silhouet van deze stad. Zoveel charme, zoveel fraaie gebouwen en ranke torens... Hier bevindt zich inderdaad een schat aan historische monumenten, die door vele Europese steden terecht benijd wordt.

Eertijds hoofdstad van de Nederlanden, sedert eeuwen Aartsbisschoppelijke zetel en centrum van een intens kunst- en cultuurleven, genoot Mechelen steeds een hoog aanzien, wat ongetwijfeld aan de basis ligt van de stille fierheid die elk rasecht Mechelaar kenmerkt.

Toch ligt deze stad in zekere zin in de schaduw van twee nabijgelegen metropolen, Antwerpen en Brussel. Hierdoor genoot zij tot op heden een betrekkelijke rust en bleef zij vaak gespaard van al te ingrijpende renovaties en bizarre stromingen.

Menige kunstenaarsziel vond hier de nodige inspiratie en alle leven draaide rond ťťn centraal punt dat van kilometers ver als een reus wordt waargenomen: de stoere Sint-Romboutstoren.

Lodewijk XVI, Napoleon, Victor Hugo, Emiel Verhaeren en vele andere beroemdheden waren zeer onder de indruk van dit onvergelijkelijk bouwwerk. Maar het meest van al sprak de toren tot de eenvoudige mensen: ííKijk hoe stabiel ik ben; aan mij heb je tenminste houvast!Ē

De Sint-Romboutstoren is inderdaad een baken, een herkenningspunt dat vertrouwen wekt en dat de genius van deze stad herbergt. En wanneer hij begint te zingen vanuit zijn hoge galmgaten, met 98 klokken en 80.000 kg brons, dan verstomt elk gevoelig hart.

Hier hangt werkelijk muziek in de lucht en vervult de beiaard de atmosfeer met een onbeschrijfelijke poŽzie. De Engelse schrijver en helderziende Geoffrey Hodson gaf hierover in het begin van deze eeuw volgende aangrijpende indrukken weer:

ĒDe stad Mechelen, residentie van de Aartsbisschop, is sedert jŠren een centrum van geestelijk leven. Het is dan ook niet te verwonderen dat de stoere kathedraal zo rijkelijk vervuld is van grote krachten, die geleid worden door typische engelen,wezens. De engel van het Gezag was bijzonder actief tijdens het beiaardconcert. De vibraties van de klanken waren voor hem een uitstekend middel om in heel de omgeving de macht van de kerk te demonstreren. Zijn wezen stond, sterk als een reus, in en boven de massieve toren, die afstak tegenover de nachtelijke hemel. Zijn aura was gevuld met bewegende klokken en schitterde als een vurige robijn, midden een doorschijnende goudgele sfeer die uitdeinde in vele kleurnuances: van zacht groen als van jonge bladeren tot diepe schaduwen van cypressen van schitterend geel, goud en violet, van lavendelblauw tot koninklijk purper en boven alle tonen een stralend blauw van saffier. Zijn figuur was sterk, edel en sereen. Zijn haren waren zwart en zijn lichtende ogen hadden een vreemde gloed, die men alleen maar bij Goden aantreft. Zijn hoog koninklijk voorhoofd was gesierd met het merkteken van de Macht.

Zijn grote en slanke verschijning, omringd met een levendige stralenkrans, verhief zich tot boven de toren. De klokken waren met macht geladen en droegen de zegeningen van de kerk tot ver in de omtrek. De nacht werd een en al muziek en heel de omgeving werd erdoor vervuld. De stad werd er zodanig door gezuiverd, evenals de velden en de bossen, dat overal in de straten, de huizen en de tuinen engelen verschenen. Hoog in de lucht mengden de sylphen zich met de klokkenmuziek die zij op en neer bewogen en die zij voorttrokken in de nacht, samen met alle zegeningen die het brons uitstrooide. Een uur lang was heel de stad en haar omgeving in de ban van de beiaard, ondergedompeld in een onbeschrijfelijke harmonie.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: