boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Vlaamse visserij en vissersvaartuigen, deel I : de havens
Gebonden / 256 bladzijden / uitgave 1974
taal (talen) : nederlands
uitgever : A compte d'auteur
afmetingen : 304 (h) x 235 (b) x 20 (dk) mm
gewicht : 1275 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Gedurende tientallen jŠren werden de geschiedenis, de folklore en het dialect van Oostende in het bijzonder en van de Vlaamse kust in het algemeen verwaarloosd.

De kustgemeenten zelf brachten er helaas, weinig of geen belangstelling voor op en slechts in enkele straatnamen kan een spoor van hun vaak roemrijk verleden teruggevonden worden.

Na Wereldoorlog II kwam daarin verandering.

Heemkundige kringen, amateur-vorsers en ook wetenschappelijke werkers kwamen in beweging.

Onder de verdienstelijksten van de verdienstelijken tellen zeker vader en zoon DESNERCK.

Roland DESNERCK gaf onlangs het Oostends Woordenboek uit, vrucht van jarenlange opzoekingen die vastgelegd werden op duizenden fiches.

Thans ligt hier een nieuw studiewerk voor, ditmaal gewijd aan de Vlaamse visserij, maar dan toch hoofdzakelijk aan de vissersvaartuigen.

Het terrein van deze studie werd maar zelden en zonder veel zorg behandeld.

Bovendien is het een moeizame en weerbarstige studie wegens het ontbreken van de nodige geschreven bronnen die ofwel onbestaand zijn of niet gecentraliseerd werden in bereikbare archiefdiensten.

Het was ter zake dus in eerste instantie een opsporen en uitzoeken.

Heel wat inspanning diende geleverd om de nog bestaande orale traditie na te gaan en op te tekenen.

Belangrijke gegevens waren inderdaad slechts bewaard gebleven bij getuigen die thans bijna honderdjarig zijn.

Andere elementen moesten opgezocht worden in familiepapieren of op bijna bij wonder bewaarde notariŽle stukken.

Men kan zich geredelijk voorstellen welk jarenlang reuzenwerk hier opnieuw werd verricht,' wanneer men kennis neemt van de inhoudsopgave van deze publicatie.

De studie bestrijkt inderdaad niet enkel de Vlaamse kust en het Zwin, met al de gemeenten waar ooit de zeevisserij werd beoefend, maar ook de oevers van Braakman en Schelde met hun zeer typische en vaak zeldzame vaartuigen. Zelfs de namen van vele vaartuigen zijn reeds uit de levende taal verdwenen en behoren alvast tot het domein van de Scheepvaart-archeologie.

Wie kent nog de diverse Ą schuiten Ē van Blankenberge, Heist of Wenduine, kustgemeenten die reeds geruime tijd door de vissers werden verlaten voor de grote en veilige havens van Zeebrugge en Oostende ? Wie heeft ooit gehoord van de ,, slabbert Ē en de Ą quintboot " ?

Het boek wordt, zoals het Oostends Woordenboek, een bron en een schat van gegevens, waar zelfs diegene die niet direct geÔnteresseerd is aan de geschiedenis van de kust en van de visserij ontdekkingen zal doen die verrassen en verheugen om hun intrensieke waarde en hun eigenaardigheid.

Voor zover dit mogelijk was, hebben de auteurs steeds de bronnen vermeld. In bepaalde gevallen, vnl. waar nog kon gered worden op het laatste nippertje wat dreigde verloren te gaan, moest men roeien met de riemen die men vond...

De kleinste bijzonderheden echter worden nagegaan en ontleed, bv. inzake bezeiling, tuigage, rederijen, scheepsbouwwerven en scheepsbouwers. Een nooit geziene oogst.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: