boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Anderlecht door de tijden heen
Paperback / 216 bladzijden / uitgave 1987
taal (talen) : nederlands
uitgever : Gemeente Anderlecht
afmetingen : 238 (h) x 163 (b) x 18 (dk) mm
gewicht : 655 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
genummerd exemplaar 333 / 1000
26,95 EUR
referentie : 1015335
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Herdruk van de uitgave uit 1938.

Juist 50 jaar geleden legde Gustave Van den Berghe de laatste hand aan het boek „Anderlecht door de eeuwen heen".

Van den Berghe voelde zich erg verbonden met de gemeente Anderlecht waar hij jarenlang fungeerde als onderwijzer, later als schoolhoofd. Als directeur van het gemeentelijk Nederlandstalig onderwijs heeft hij ongetwijfeld tot diegenen behoord die, in moeilijke tijden, de nederlandsta-ligheid in onze gemeente trachtten te vrijwaren.

Zoals algemeen geweten was de conjunctuur in de járen dertig niet met ons, noch economisch, noch politiek noch cultureel. De nederlandstalige aanwezigheid te Anderlecht zou trouwens ook nog door de diepe dalen van de veertiger en de vijftiger járen moeten.

In de zestiger járen kwam echter een positieve kentering. De Culturele Kring werd opgericht op initiatief van Jan Boon. Frans Schellens en Gust Sutterman. Deze kring zou in 1971 uitmonden in de oprichting van de Sociaal Culturele Raad die, onder de leiding van de opeenvolgende dynamische voorzitters Dries Vancauter, Jan Boon. Pol Vanherbrugghe en Roger Van De Voorde, zou uitgroeien tot de motor, ja de turbo, van het Anderlechtse cultureel leven. Deze Raad overkoepelt op dit ogenblik een honderdtal culturele verenigingen zo divers en heterogeen, zo talrijk en bruisend van vitaliteit, dat ons verenigingsleven ondanks onze numerieke minderheid in het Brusselse, ongetwijfeld levendiger is dan in vele Vlaamse steden.

Cultuur en onderwijs gaan hand in hand. Het is in de aanwezigheid in de scholen, van kleuters en leerlingen van het lager onderwijs vandaag, dat de culturele toekomstverwachtingen op termijn van de ouders die voor hun kinderen twintig jaar vooruit moeten denken, weerspiegeld worden.

De neerwaartse trend van de schoolbevolking, die ettelijke decennia geduurd heeft, is sedert enkele járen omgebogen en resulteert nu in een toename van het aantal kinderen in de Nederlandstalige scholen.

Er wordt weer meer Nederlands gesproken op straat, in de grote winkelcentra, in de boetieks, in het voetbalstadion, in cafés en restaurants.

De Nederlandstaligheid heeft te Anderlecht opnieuw de wind in de zeilen. Het is daarbij aangenaam vast te stellen dat dit alles kan gebeuren niet in een geest van taal- of politieke agressiviteit, maar in een sfeer van openheid, wederzijdse culturele waardering en verrijking van de Nederlandstalige en Franstalige Anderlechtse leefgemeenschappen.

De wederuitgave van dit boek is in de eerste plaats bedoeld als een eresaluut aan de Van den Berghes en vele andere gekende én anonieme voortrekkers die door hun strijdvaardigheid en jarenlange inzet de Nederlandstalige gemeenschap te Anderlecht wisten te vrijwaren en ze boven de drempel van leefbaarheid te houden die zou toelaten later opnieuw een fundamentele wederopleving in de hand te werken.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: