boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
En toen kwam de machine: Ontmoeting met de Industriële Archeologie
door Collectif
Paperback / 192 bladzijden / uitgave 1975
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 210 (h) x 246 (b) x 15 (dk) mm
gewicht : 610 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
8,95 EUR
referentie : 1015380
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Het is een feit dat de Industriële Revolutie in aanzienlijke mate haar stempel heeft gedrukt op onze maatschappij en op ons landschap; de Industriële Archeologie stelt zich tot taak de sporen daarvan terug te vinden. Wij wensen onze dank te betuigen aan het onlangs opgericht Centrum voor Industriële Archeologie (v.z.wj, dat ons heeft geholpen bij het bepalen van de te verrichten opzoekingen.

Aangezien de tentoonstelling zich onvermijdelijk tot een bepaald onderwerp moest beperken, hebben we die thema’s gekozen welke volgens ons het best de filosofie van deze nieuwe discipline weergeven. Welk onderwerp moeten we bestuderen ? Wat blijft er over aan machines, aan gebouwen ? In welke richting moet de Industriële Archeologie evolueren? Onze huidige kennis laat ons niet toe op de laatste twee vragen een antwoord te geven; daarom hopen wij dat onze tentoonstelling er een zo groot mogelijk publiek zal toe aanzetten zich van deze problemen bewust te worden, nieuwe antwoorden te geven en deel te nemen, hetzij aan de bescherming, hetzij aan de redding van een miskend patrimonium. Dat betekent niet dat wij enige vorm van stagnatie voorstellen, op welk gebied ook. Integendeel, wij weten dat vele structuren dienen gemoderniseerd. Onze rol bestaat erin de anderen ertoe aan te zetten alles wat voorbijgestreefd is op te geven. Maar wij zijn er ons ook van bewust dat de herinneringen aan het verleden voor onze nationale gemeenschap een rijkdom vertegenwoordigen en dat de waarneming van vroegere mutaties en transformaties een stuwende kracht naar de toekomst vormt; daarom is het onze wens dat deze tentoonstelling de weg zou openen naar duurzame verwezenlijkingen op het gebied van de Industriële Archeologie. Zij moet het bewijs leveren dat men de dingen kan behouden zonder dat zij veel plaats innemen, en vooral dat nauwkeurige sporen kunnen worden bewaard dank zij moderne en gevarieerde audio-visuele middelen. Het is ook een feit dat deze nieuwe discipline in

België nog in haar kinderschoenen staat; daarom vormt de catalogus van de tentoonstelling, die een uitgebreid methodologisch gedeelte bevat, een nuttig wetenschappelijk instrument voor het verrichten van opzoekingen.

Indien wij deze tentoonstelling hebben kunnen verwezenlijken, is dat zeker dank zij het werk van pioniers, of het nu gaat om alleenstaande vorsers die aantekeningen hebben bijeengezocht en soms belangrijke verzamelingen bij elkaar gebracht, of om industriëlen of openbare besturen die graag iets meer wilden weten over de oorsprong van hun huidige activiteit, of nog om con servators van musea, die het niet beneden hun waardigheid vonden soms kolossale voorwerpen tentoon te stellen die helemaal niet beantwoordden aan de algemeen vooropgestelde normen op het gebied van de esthetiek.

Wij wensen onze oprechte dank te betuigen aan allen die ons in deze onderneming hebben geholpen, aan hen die bereid waren ons voorwerpen en documenten te lenen, aan de specialisten die hebben meegewerkt aan de verwezenlijking van de tentoonstelling en van de catalogus, en ten slotte aan allen die hebben bijgedragen tot het welslagen van deze expositie.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: