boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
750 jaar Havenkranen in Antwerpen
Hardcover / 156 bladzijden / uitgave 2013
taal (talen) : nederlands
uitgever : MAS Books
ISBN : 9085866669
EAN : 9789085866664
afmetingen : 292 (h) x 212 (b) x 20 (dk) mm
gewicht : 910 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
In 1263 melden geschreven bronnen voor het eerst een kraan in de Antwerpse haven. Het stadsbestuur stelde toen een houten tredkraan ter beschikking van de handel. 750 jaar later biedt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen nog steeds die dienst aan.

De kranen van Antwerpen werden eeuwenlang met mankracht aangedreven. Hun ontwerp en aandrijving evolueerden vanaf het eind van de negentiende eeuw razendsnel met de technologische ontwikkelingen mee: stoom, waterdruk, elektriciteit...

Toen de stad in 1974 de hydraulische havenwerktuigen buiten bedrijf stelde, besliste ze om een Ďtechnologisch archiefí aan te leggen, met andere woorden een museumcollectie van havenkranen. Het MAS beheert op dit ogenblik de grootste en meest diverse museale collectie havenkranen ter wereld, met achttien kranen van vijftien binnen- en buitenlandse constructeurs. De meeste van deze kranen werden als monument beschermd, de vlot-kraan als varend erfgoed.

Dit rijk geÔllustreerde boek brengt voor het eerst een overzicht van de geschiedenis van 750 jaar havenkranen in Antwerpen. Specialisten beschrijven de evoluties in kranen- en havenbouw en belichten de kraan als essentiŽle schakelfunctie tussen kaai en schip.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: