boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Dirk Bouts, Schilder van de stilte
Paperback / 160 bladzijden / uitgave 1998
taal (talen) : nederlands
uitgever : Davidsfonds
ISBN : 9061526086
EAN : 9789061526087
afmetingen : 284 (h) x 210 (b) x 13 (dk) mm
gewicht : 740 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
36,95 EUR
referentie : 1015972
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De werken van Dirk Bouts, schilder van de verstilde bezieling, stralen een ingetogen pracht uit. Geboren te Haarlem rond 1410, vestigde hij zich vůůr 1448 in Leuven.

Hij werd er aangetrokken door het intellectuele milieu van de jonge universiteit en door de prachtlievende sfeer die zich uitte in de bouw van het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Voor deze gebouwen schiep Bouts overigens zijn mooiste werken het Laatste avondmaal en de Gerechtigheid van keizer Otto.

Bouts onderscheidt zich van de andere Vlaamse Primitieven door de inhoudelijke diepgang van zijn werk en door de afgewogen composities. De rijzige, slanke personages getuigen van een diepe ingetogenheid. Hij is bovendien een van de zeldzame Vlaamse schilders die de mathematische perspectief beheersen. Door de natuurlijke weergave van diepte, ruimte en licht wordt hij pionier van de landschapsschilderkunst genoemd.

Professor Smeyers gaat in dit rijkelijk geÔllustreerde en schitterend uitgegeven boek op zoek naar de echte Bouts: naar zijn afkomst, zijn kerkelijke en wereldlijke opdrachtgevers, het Leuvense milieu en de plaats die hij daarin bekleedde. Aan de hand van bekende en minder bekende werken verklaart hij het succes van Bouts werk in zijn tijd en de betekenis ervan voor ons.

Kunsthistoricus prof. dr. MAURITS SMEYERS (Kessel-Lo, 1937) is een autoriteit op het vlak van Vlaamse schilder- en miniatuurkunst van de late Middeleeuwen.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: