boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Duffel in oude prentkaarten
Hardcover / 76 bladzijden / uitgave 1972
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 151 (h) x 208 (b) x 10 (dk) mm
gewicht : 255 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
21,95 EUR
referentie : 1015978
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Duffel, eertijds Dufla, Dofle, Duffele, en aldus vermeld sedert 1059, is als gemeente betrekkelijk jong. Slechts op het einde van de achttiende eeuw gevormd, ontstond ze door de voortijdige fusie van drie zeer oude, vrije en onafhankelijke heerlijkheden. Ze noemden zich Duffel-Hoogheid, omdat Philips de Goede er tijdelijk overheer was; Duffel-Perwijs, de baronie die ook Sint-Kathelijne-Waver en Walem omvatte, en Duffel-Voogdij, vanouds in het bezit van de abdis van het klooster van Nijvel, die het liet besturen door een voogd, vandaar de naam Voogdij. Elk van de drie heerlijkheden had eigen bestuur, schepenbank en zegel. Buiten deze grote lenen waren er heel wat smalle heren, leen- en laatbanken, waaronder de voornaamste de heer Van Ter Eist was.

De bloeitijd van Duffel ligt in de vijftiende en in de eerste helft van de zestiende eeuw. Het telde toen bijna tienduizend inwoners, die welstellend waren door de lakenweverij en de Spaanse sargien, alom gekend. Het woord induffelen verwijst naar het dorp waar „de Duffel” werd gemaakt. Amerika’s geschiedschrijvers weten zeer wel dat de oorsprong van de Duffel-coat niet elders dient gezocht te worden.

De brandstichtingen, strooptochten en de lange oorlogsellende van de zestiende eeuw brachten deze welstand ten gronde. Maarten van Rossem brandde in 1 542 het dorp af. Het was maar een voorspel van de plunderingen en branden van 1572, 1576, 1579 en 1585, wanneer het ganse dorp werd platgebrand, zodat er nauwelijks zeshonderd inwoners overbleven in 1600. Ook 1914/18 werd een ramp, want kerk, klooster, gemeentehuis, gemeenteschool en honderdnegen-tien huizen gingen in de vlammen op. Daarenboven werden nog driehonderdenzeven woningen zwaar beschadigd.

Tijdens deze rampjaren zag de gemeente twee beroemdheden geboren worden, die Duffels naam alom zouden bekend maken. Cornelius Kiel, geboren in 1528/29, Plantijns beroemde corrector en samensteller van het eerste Nederlands-Latijns woordenboek, [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: