boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Koele en Koempels
Paperback / 112 bladzijden / uitgave 1986
taal (talen) : nederlands
uitgever : A compte d'auteur
ISBN : 9065070079
EAN : 9789065070074
afmetingen : 237 (h) x 155 (b) x 10 (dk) mm
gewicht : 325 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
5,95 EUR
referentie : 1016334
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De structuur van de beide Limburgen langs de Maas werd decennia lang bepaald door de winning van steenkool.

In de Nederlands en Belgisch Limburgse kolenmijnen daalden tot in de zestiger járen dagelijks tienduizenden mijnwerkers af. In de mijnen van de Kolen- en Staalgemeenschap werkten in 1961 nog ruim 700.000 mensen ondergronds. Bovengronds waren schachtbokken, steenbergen, koeltorens en cokesfabrieken beeldbepalend voor het grauwe landschap.

De mijndirecties en de kerken hadden een dikke vinger in de pap van het gemeenschapsleven. De directies weekten subsidies los voor de bouw van kerken of patronaten. Het eerste subsidieverzoek bereikte de directie van de Nederlandse Staatsmijnen in 1908. Een katholieke parochie in Spekholzerheide en een hervormde gemeente in Heerlen hadden geld nodig voor nieuwe godshuizen. Omdat het de mijnbonzen niets uitmaakte of de geestelijke voorman pastoor of dominee was, sluisden zij de verzoeken door naar de Minister van Economische Zaken, de grote baas van de Staatsmijnen.

,,Op de weg van een goed bestuurde onderneming ligt zoowel het stoffelijk als het geestelijk welzijn van hare arbeiders te bevorderen", werd als argument aangevoerd.

Door met de kerken "aan te pappen" trachtten de mijnbazen het rode gevaar uit te bannen. Limburg moest politiek rechts en christelijk blijven. Vanaf de eeuwwisseling tot ver na de Tweede Wereldoorlog was Limburg nog roomser dan de paus, die Limburg in 1985 met een bezoek [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: