boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Westmalle foodpairing
door Collectif
Gebonden / 64 bladzijden / uitgave 2016
taal (talen) : nederlands
uitgever : Culibooks
afmetingen : 275 (h) x 250 (b) x 11 (dk) mm
gewicht : 675 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
6,95 EUR
referentie : 1016383
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De Trappisten van Westmalle ken ik alle langere tijd, in 2005 maakten wij in samenwerking met Davidsfonds het boek Topchefs en Westmalle dat veel succes kende. Bovendien zijn we bijna buren, van mijn bedstee in Rijkevorsel tot de abdij is een afstand van slechts een kilometer of tien. Vroeger was de abdij voor mij een mistiek iets, met hoge ondoordringbare muren. En hoewel ik inmiddels al regelmatig de poort ben gepasseerd, blijft er een bijzondere sfeer hangen. De abdij is namelijk een volstrekt andere wereld dan wat wij “buiten” gewoon zijn. Het is een wereld vol stilte, ook al heerst er heel wat bedrijvigheid binnen de muren. Het is echter geen stilte die beklemmend werkt, eerder een stilte van opluchting en respect, met het gevoel van een veilige haven. Enkele malen maakte ik gebedsmomenten mee met indrukwekkende stiltes die je niet meer loslaten. Want automatisch dring je tot diep in jezelf door. Na het verlaten van de abdij word je dubbel geconfronteerd met de hectiek van alle dag.

In de loop der tijd kreeg ik enorm veel respect voor de monniken om hun levenswijze, maar ook om hun filosofie waar nimmer van wordt afgeweken. Dat uit zich zelfs in het wereldse, want zo mag je een brouwerij toch wel noemen. Tot in het allerkleinste detail worden kwaliteit en continuïteit gewaarborgd, tot in de precisie worden investeringen gedaan om de arbeid aangenamer te maken en het milieu te sparen. Je vindt hier geen hordes verkopers die de omzet steeds verder de hoogte in moeten jagen, in tegendeel stellen de monniken jaarlijks het quotum vast dat mag worden gebrouwen. Het lijkt in te druisen tegen alle principes van economie en marketing, het tegendeel is waar. Hopelijk mogen we nog lang vrienden blijven.

Dit boek behandelt de twee prachtige Trappistenbieren van Westmalle in relatie tot de gastronomie aan de hand van een techniek die foodpairing heet. Ik wijd daar niet verder over uit, in het boek staat die techniek duidelijk beschreven. In elk geval is het een techniek die je laat nadenken over smaken en combinaties, een boeiend onderwerp. Fier mogen we denk ik wel zijn over de Belgische, Nederlandse en Franse chefs die hun culinaire schouders onder dit boek zetten.
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: