boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Liber Memorialis Nieuwkerken 1294-1994
Gebonden / 528 bladzijden / uitgave 1994
taal (talen) : nederlands
uitgever : Ten Bos
afmetingen : 267 (h) x 212 (b) x 40 (dk) mm
gewicht : 2160 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
Luxe uitgave, exemplaar n° 450
62,95 EUR
referentie : 1017140
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
In vergelijking met heel wat Wase gemeenten, bv. Waasmunster (± 700), Belsele (± 700 a 900), Temse (± 800), is Nieuwkerken (1294) veeleer een jonge entiteit.

De werken van de oudste Wase “chronyckschrijvers” zoals Jan de Neve (± 1550) handelen meestal over de ontwikkelingen en de historische gebeurtenissen van het Land van Waas. Voor Nieuwkerken vermelden zij enkel het ontstaan van de parochie.

In de geschriften uit de XVIIe eeuw, o.a. van Daniël Braem, Frans Joseph de Castro y Toledo, Pieter Joseph Heynderickx... duiken wat meer gegevens op, o.m. over het bestaan van het oudste kapelletje (± 1100) en over de oprichting van twee belangrijke gilden: de “Rederijkerskamer de Vlasch-Blomme” (1545) en de “Ridderlijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaen” (1612).

Het is pas in de XlXe eeuw dat die kronieken voor meer doorgedreven geschiedkundig speurwerk plaats maken. Jr. A.J.L. Van den Bogaerde (1825), Ridder de Schoutheete de Tervarent (1835), Adolphe Siret (1870) en vooral Frans de Potter en Jan Broeckaert (1881) vatten de studie van elke gemeente afzonderlijk aan. Nieuwkerken komt hierin uiteraard ook aan bod, maar de oogst blijft mager: amper een vijftigtal bladzijden voor de vier historici samen, waarvan 27 bij DPB.

Gedurende járen bleven hun publikaties zowat de enige ernstige bronnen waarnaar de geďnteresseerden konden teruggrijpen. Vermits de genoemde historici in alle Wase gemeenten op speurtocht waren, hadden zij wellicht onvoldoende tijd om elke lokale historie grondig uit te pluizen. Wij vermoeden dat zij sommige archiefstukken raadpleegden en dat zij tevens mondelinge contacten met de bevolking legden. Deze werkwijze leverde vlug concreet cijfermateriaal op, bv. het aantal inwoners, huizen, hoeven en landerijen, gegevens over het vee en de landbouwprodukten, de vermelding van ambachten en beroepen, enkele anekdoten... Ze konden onmogelijk naar de breedte en nog minder naar de diepte peilen (als dat al hun bedoeling is geweest). Wij betwijfelen trouwens of zij zich voldoende tijd gunden om een en ander grondig te controleren. Vandaar dat er in hun hoogst verdienstelijke geschriften enkele misvattingen zijn geslopen die jarenlang bij de Nieuwkerkse bevolking en bij latere geschiedschrijvers zijn blijven doorwerken. We noemen bijvoorbeeld J. Van Vlier-berghe (1936) en Karei Vossen (1942), die in hun geschriften enkele foutieve interpretaties overnamen. Zo groeiden er bepaalde verwarringen rond de legende van O.-L.-Vrouw ten Bos en het ontstaan van de kapellen en de parochie.

Vanaf de tweede helft van de XlXe eeuw begon Dr. Jan Van Raemdonck het archeologisch verleden van het Land van Waas te bestuderen. Hij vond ijverige navolgers in Marcellijn Dewulf (1890-1980), Br. Alois Vandervee (1881-1973) en vele anderen. U zult verder lezen dat er ook op Nieuwkerkse bodem interessante vondsten aangetroffen worden.

Gedurende de XXe eeuw kwam een aangroeiende stroom publikaties over het Waasland op de markt. Zij behandelen alle mogelijke facetten van onze streek en in deze artikels, brochures of boeken zijn eveneens inlichtingen over Nieuwkerken te sprokkelen.

Onmiddellijk na de tweede wereldoorlog kreeg onze plaatselijke geschiedschrijving een onverwachte stimulans. Wijlen Renii Van Goethem, oom van notaris Dany De Kesel, kwam toen in Nieuwkerken wonen.

Gedurende ruim vijftien jaar heeft deze beminnelijke man, met een monniken-geduld, de meeste nog resterende archiefstukken van de kapel, van de kerk en de [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: