boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De kerk van Diegem
Paperback / 126 bladzijden / uitgave 1963
taal (talen) : nederlands
uitgever : A compte d'auteur
afmetingen : 245 (h) x 160 (b) x 10 (dk) mm
gewicht : 225 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
19,95 EUR
referentie : 1017472
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De studie over de kerk van Diegem heb ik geschreven in aandenken van mijn vader zaliger, geboren Diegemnaar, die me in mijn prille jeugd kon boeien met zijn vertellingen over de kerk van Diegem.

Mijn vader kende zijn dorpskerk beter dan wie ook. Als misdienaar eerst bij pastoor Veulemans en later bij pastoor Ketelbant, kende hij alle hoeken en kanten waar ooit iets gebeurd was of te bespeuren viel.

Die wondere kerk met haar gekroonde torenspits, haar monumentaal orgel, haar geschilderde vensters, de met koperbe-slagen dikke registers op de kerkmeestersbank, de enig mooie klanken van haar klokkengelui was ik nooit vergeten.

Als pastoor te Diegem-Lo, toen de bouw van deze nieuwe parochie voltooid was, vond ik eindelijk de gelegenheid om de vervlogen beelden uit mijn kinderjaren te toetsen aan een grondige studie over die kerk.

Nauwelijks was ik met dit werk gestart, toen in 1931 in n° 3 van de « Bulletin de la société d’archéologie de Bruxelles » een artikel verscheen over de kerk van Diegem, van de hand van Eerw. Heer Thibaut de Maizières. Deze geleerde archéoloog stond mij toe van zijn studie gebruik te maken. Later ontdekte ik het parochiearchief op de zolder van de pastorij, en hierin menigvuldige interessante gegevens ter aanvulling en voltooiing van mijn werk.

Aan de te vroeg gestorven geleerde Prof. Thibaut de Maizières breng ik hier, een posthume hulde voor zijn juiste kijk op de bouw en de geschiedenis van de kerk van Diegem.

Ik dank zeer hartelijk de Heer René Couwenbergh, kunst-fotograaf voor de bereidwillige toelating, deze studie te illustreren met de prachtige zichten uit zijn kunstig album aan deze kerk gewijd.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: