boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Uit de schatkamer, Tentoonstelling 1997. From the treasury, Exhibition 1997.
door Collectif
« Catalogus - Catalogue »
Paperback / 160 bladzijden / uitgave 1997
taal (talen) : nederlands, engels
afmetingen : 297 (h) x 210 (b) x 14 (dk) mm
gewicht : 875 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
14,95 EUR
referentie : 1017511
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Sinds mensenheugenis heeft diamant een fascinerende aantrekkingskracht omwille van zijn zeldzaamheid en zijn schittering als wonder der natuur.

Achter al deze schittering schuilt een enorme economische activiteit: de Belgische diamant-sector, die zich vrijwel uitsluitend in Antwerpen bevindt, vertegenwoordigt niet minder dan 7% van het totale Belgische exportcijfer. Bovendien zijn er zo’n 30.000 mensen in de Antwerpse diamanthandel en -nijverheid tewerkgesteld.

Antwerpen telt meer dan 1.500 groothandelsfirma’s in diamant. Er zijn 4 van de in totaal 21 diamantbeurzen ter wereld gevestigd in de Antwerpse diamantwijk.

Deze gegevens maken Antwerpen tot hét wereldcentrum voor diamant, bevestigd met een omzetcijfer van meer dan 23 miljard US$ in 1996.

De Hoge Raad voor Diamant vzw, officieel vertegenwoordiger en woordvoerder van de Belgische diamantsector, vervult in dit kader een zeer gediversifieerde rol, inclusief de regeling van alle formaliteiten m.b.t. import en export van diamant, de organisatie van gemmo-logische cursussen, de certifiëring van diamant, wetenschappelijk onderzoek en de coördinatie van een uitgebreid en internationaal public-relationssbeleid.

In het kader van de intensieve promotie voor het Antwerps diamantcentrum besloot de Hoge Raad voor Diamant een uniek en nooit eerder gezien evenement op het getouw te zetten.

De toonstelling “Uit de Schatkamer” vormde het hoogtepunt van het jaar 1993, een leestelijk jaar waarin Antwerpen kon pronken als “Culturele Hoofdstad van Europa”.

De tentoonstelling omvatte een unieke collectie van historische en hedendaagse edelstenen en "koninklijke juwelen”.

Het uiteindelijke doel was de wereldwijde promotie van het vakmanschap inzake diamantbewerking en juweelcreatie, en de promotie van de internationale diamant- en juwelen-handel, in het bijzonder van de leidende rol van Antwerpen als Wereldcentrum voor Diamant.

Een indrukwekkende lijst van musea, exclusieve ju welenhuizen, privé-personen, organisaties en zelfs koninklijke huizen werkten hieraan mee.
Uiteindelijk vond in juni 1993 in aanwezigheid van het huidige Belgische vorstenpaar, HH.KK.HH. koning Albert en koningin Paola, de opening plaats van de eerste tentoonstelling “Uit de Schatkamer” in het prachtige Provinciehuis.

De totale waarde van de toenmalige collectie werd geschat op ongeveer 5 miljard BEF (140 miljoen US$).

Meer dan 175.000 bezoekers werden onthaald tijdens de 3-weken durende tentoonstelling.

Omwille van het enorme succes in 1993, besloot de Hoge Raad voor Diamant dit public-relationsinitiatief elke vier jaar te herhalen. Daarom werden onmiddellijk na 1993 contacten hernieuwd met het oog op een tweede editie van de tentoonstelling “Uit de Schatkamer” in 1997, met een volledig nieuwe en zo mogelijk nog indrukwekkender collectie.

Selectiecriteria werden nog strenger, teneinde nooit geziene, spectaculaire en exclusieve dia-mantjuwelen samen te brengen.

De hulp van o.m. Christie’s, Sotheby’s, Cartier, het Vaticaan en het Kremlin was hierbij primordiaal.
Het uiteindelijke resultaat is opnieuw een wereldpremičre, met 140 historische en hedendaagse juwelen voor een totale waarde van 9 miljard BEF (260 miljoen US$).

Voldoende dus om, zoals in 1993, opnieuw duizenden bezoekers per dag te kunnen bekoren met deze diamantpracht.

Inkomtarief en catalogusprijs werden minimaal gehouden teneinde zo veel mogelijk bezoekers te laten genieten van deze uitzonderlijke verzameling diamantjuwelen.

Voorbereidingen werden reeds gestart voor de derde editie, gepland in 2002 naar aanleiding van de 700-jarige viering van Vlaanderen.

De koninklijke juwelen op de tentoonstelling “Uit de Schatkamer ‘97” geven het publiek een boeiende kijk op het rijke diamantverleden, en een exclusieve introductie tot de fascinerende diamantwereld van “Antwerp, a diamond’s best friend”.

gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: