boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Geschiedenis van de Parochie Tervuren en de Sint-Janskerken
Paperback / 248 bladzijden / uitgave 1965
taal (talen) : nederlands
uitgever : A compte d'auteur
afmetingen : 242 (h) x 158 (b) x 18 (dk) mm
gewicht : 455 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Met deze studie willen we de nagedachtenis huldigen van Z.E.Heer Pastoor Vandersande. Hij heeft het materiaal ervoor, vanaf 1840 tot 1878 gans de tijd dat hij pastoor van Tervuren was, zorgvuldig verzameld en bewaard.

We hebben zo trouw mogelijk zijn nota's en opzoekingen gebruikt om de geschiedenis van de parochie en de kerk van Tervuren kortbondig samen te stellen. Het is derhalve belangrijk genoeg opdat alle Tervurenaren wat meer van hun parochiegeschiedenis ¿ouden vernemen. Niet om genoegen te vinden in een enge dorps-geest, wel om te leren hoe in het verleden hun kerk en parochie betrokken zijn geweest in het wereldgebeuren van toen.

Buiten de beschrijving van onze kerk en het bepalen van de onderscheidenlijke bouwperioden, vestigen we ook de aandacht op de voorwerpen die we dagelijks zien en niet weten waar ze vandaan komen. We melden ook het bestaan van verdwenen gebouwen met de geschiedenis van hun bestemming in ons dorp. De boedelbeschrijving van beelden en kerkmeubilair is bedoeld als wegwijzer voor de bezoeker van onze kerk, die naar eigen zin en smaak kan oordelen over de kunstwaarde van elk voorwerp.

De illustraties in de tekst komen meestendeels uit ons parochie-album waarvan een zestigtal te koop zijn bij de fotodienst van het Jubelpark.

We hoeven u niet te vertellen dat met dit werk niet alles is gezegd over de geschiedenis van Tervuren. Het herhalen van sommige teksten van Dr Jan Verbesselt uit zijn werk « Het ontstaan en de ontwikkeling van de parochie Tervuren » scheen ons noodzakelijk voor de eerste periode van onze geschiedenis. We delen derhalve volkomen zijn mening. Er is nog genoeg braakgrond in ons archief om bij te werken wat we hebben verzwegen of eventjes hebben aangeraakt.

Het parochie-archief staat open voor alle zoekers die verlangen een of ander facet van onze Tervurense geschiedenis te belichten.

Het zal ons zeer aangenaam zijn hun de nodige dokumenten ter beschikking te stellen, in de rustige en aangename atmosfeer van ons parochiemuseum.
andere publicaties door J.-E. Davidts
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: