boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Sint-Lievens-Houtem in oude prentkaarten
Paperback / 76 bladzijden / niet gedateerd
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 143 (h) x 203 (b) x 6 (dk) mm
gewicht : 160 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
12,95 EUR
referentie : 1017779
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Deze gemeente, in het hartje van Oost-Vlaanderen gelegen, bijna op gelijke afstand tussen Gent en Ge-raardsbergen en ongeveer halverwege Zottegem en Wetteren, is alom bekend om zijn vermaarde jaarmarkt die, telkenjare op 12 november, de feestdag van de H. Livinus, gehouden wordt. Sint-Lieven was een Ierse zendeling-bisschop die in het Land van Aalst het christengeloof verkondigde, de martelkroon verwierf te Sint-Lievens-Esse (12 november 657) en te Sint-Lievens-Houtem begraven werd. In 843 had de verheffing van zijn relieken plaats door Theodoricus, bisschop van Kamerijk.

Door het diploma van Otto II wordt in 976 bevestigd dat Noorderwijk en Itegem aan ridder Folgbertus werden geschonken, die in ruil daarvoor, uit zijn eigen goederen Sint-Lievens-Houtem en Veltem aan de Gentse Sint-Baafsabdij afstond. Na de verdwijning van de abdij ging het heerlijk gezag over op de bisschop van Gent, die zich dus heer van Houtem kon noemen. De voogdij van Sint-Lievens-Houtem behoorde in het begin van de dertiende eeuw aan ridder Gerard van Berlegem toe, die haar in 1252 verkocht (met toestemming van zijn bloedverwant, de heer van Rode) aan de abdij van Sint Baafs.

Krijgsomstandigheden verplichtten de abt van Sint Baafs in 1007 het reliekschrijn van de H. Livinus in veiligheid te brengen naar de abdij. Een wonderbare gebeurtenis leidde tot de belofte telkenjare de relieken terug naar Sint-Lievens-Houtem te brengen. Dit was de grote Sint-Lievens-Ommegang der Gentenaars waarvan in de geschiedenis dikwijls sprake is en die aanleiding gaf tot wanordelijkheden, zodat keizer Karei hem in 1540 middels zijn beruchte Concessie Caroline verbood. Tijdens de beeldenstorm werd in de kerk een prachtige altaartafel vernield.

De zeventiende eeuw bracht ook hier oorlogsbezet-ting met zware lasten en schade en vernieling. De Houtemnaren namen ook deel aan de opstand tegen de heilloze staatshervormingen van Jozef II. In de Besloten Tijd stierf seminarist Walraeve van ellende in het verbanningsoord Wezel. De oorlog 1914/18 herinnert ons aan de droeve opeising der werklozen en het grote aantal Italiaanse krijgsgevangenen, dat in de leeggeplunderde weverij onderdak vond. In de laatste wereldoorlog ontplofte hier een vliegende bom.

In het jaar 1830 bestonden hier, buiten de akkerbouw, de volgende nijverheden: vier stokerijen, twee bierbrouwerijen, een kaarsenfabriek, twee windmolens en een watermolen, een olie- en boekweit-molen met paarden, een mostaardmolen en een kamslagerij. In die tijd verdienden velen de kost met lijn-waadweven. Heden zijn er nog landbouwbedrijven waar vooral aan witloofteelt wordt gedaan, een katoenweverij, een passementfabriek, een witloofwasse-rij, een hespenbedrijf en twee confectieateliers. Dit kleine album zij opgedragen aan allen die belangstelling tonen voor het verleden van onze gemeente.
andere publicaties door G. Braekman
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: