boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De eerste elektrische treinen in BelgiŽ, 2 delen
Paperback / 480 bladzijden / uitgave 1984
taal (talen) : nederlands
uitgever : A compte d'auteur
afmetingen : 297 (h) x 210 (b) x 26 (dk) mm
gewicht : 1610 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
59,95 EUR
referentie : 1018458
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
DEEL 1 : De Belgische staatsspoorwegen en de elektrische tractie (1831 - 1926)
DEEL 2 : De invoering van de elektrische tractie bij de NMBS (1926 - 1935)

De laatste jŠren verschenen verschillende boeken over de stoom- en de diese1tractie bij de N.M.B.S. De elektrische tractievoertuigen werden totnogtoe alleen in verspreide ti jdschriftenartikelen behandeld.

Wat oorspronkelijk bedoeld was als een eenvoudige beschrijving van de eerste elektrische treinstellen van de N.M.B.S. en hun versterkingsrijtuigen, naar het voorbeeld van het uitstekende boek van wijlen N.J. van Wijck Jurriaanse over de N.S.-b1okkendozen, heeft stilaan de vorm gekregen van een overzicht van de inspanningen die bij de Staatsspoorwegen en later bij de N.M.B.S. en ook daarbuiten zijn gedaan om de elektrische tractie ingang te doen vinden. Dat die pogingen op heel wat twijfel en weerstand stuitten, blijkt alleen reeds hieruit dat de elektrificatie pas in 1935 echt van start ging.

In grote trekken beslaat deze studie twee periodes: de Staatsspoorwegen (tot 1926) en de N.M.B.S. (1926-1935); daarbij komt een volledige beschrijving van de loopbaan van de eerste elektrische treinstellen van de N.M.B.S. ("materieel 1935"). Wat het eerste tijdvak aangaat, kon geen strikt chronologische volgorde worden aangehouden, maar moest thematisch worden tewerk gegaan.

Velen hebben me geholpen om dit werk tot stand te brengen: de N.M.B.S. (de heren Fťron, Thys en Van Geste\ van de dienst pers en public relations, de documentatiedienst \en de heren Devillers, Huysman, Lasseel, Vervaeck en Verwilst), de heer Seresia, rustend hoofdconducteur, de public re1ationsdienst van de N.M.V.B. en van de Regie der Posterijen, leden van diverse verenigingen van spoorwegvrienden (de heren Boddewijn, Boogaerts, Bricman, Casier, De Bot, De 1ie, de Pater, Havelange, Hennequin, Hesselink, NŤve, Pastiels, Pypen, Servaes, Thiry, Van Olmen en Vermeiren), de Bibliotheek van het ministerie van Verkeerswezen, de Bibliotheek van het Parlement, het Algemeen Rijksarchief te Brussel, de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, de Stadsbibliotheek te Antwerpen, de heer Selleslagh van het Navorsings- en studiecentrum voor de geschiedenis van de tweede wereldoorlog, het dagblad Le Soir, A.C.E.C., B.N. Spoorwegmate-rieel en Metaalconstructies en het Siemens-Museum. Mijn bijzondere dank gaat uit naar de dienst pers en public relations en de documentatiedienst van de N.M.B.S., naar de heer Vervaeck, Prof. Dr. Ir. de Pater en de bibliotheek van het Parlement.

Bijzondere aandacht is besteed aan de bronvermelding, die bij zeer vele publicaties op spoorweggebied eerder beknopt te noemen is.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: