boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Kontich in oude prentkaarten
Hardcover / 76 bladzijden / uitgave 1972
taal (talen) : nederlands
afmetingen : 152 (h) x 209 (b) x 10 (dk) mm
gewicht : 255 gram
BESCHIKBAAR
goede staat
verbruiningen
21,95 EUR
referentie : 1019039
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De in dit album samengebrachte prentkaarten en foto’s dateren grosso modo uit de periode 1890 tot 1920. Ze tonen ons het Kontich van vóór de enorme expansie, het Kontich met zijn straatjes, huizen, gebouwen, zoals onze grootouders en overgrootouders het hebben gekend. Het dorp, dat eenmaal als de primitieve moederparochie Condacum tot aan de samenvloeiing van Rupel en Schelde had gereikt, en aan de oostzijde aan Boechout en Lier had gepaald, zag in de loop der tijden zijn grondgebied, door de stichting van tal van dochterdorpen, inkrimpen.

De laatste gebiedsafstand had plaatsgevonden in 1869/70, toen Lint een zelfstandige gemeente was geworden. In zijn gehuchten Groeningehoek, Pierstraat, Oever, Keizershoek, Duffelshoek enzovoort strekten zich nog belangrijke landbouwuitbatingen uit, waar geleidelijk aan naar tuinbouw werd overgeschakeld. En aan de periferie bevonden zich nog de trotse kastelen „Groenige”, „Tanghof” en „Boutersem”. Dit laatste was sedert de eerste wereldoorlog vervallen tot ruines.

In 1900 had Kontich, dat in zijn functie van kanton-, vredegerecht- en dekenijhoofdplaats als een minia-tuurstadje aandeed, een bevolking van 5.007 inwoners. Het inwonertal steeg tot 6.217 in 1910 en tot 6.700 in 1920. Het feit dat de gemeente thans, in 1972, ongeveer 14.700 inwoners telt, wijst er op, dat het oude, landelijke dorp een inwijkingsgebied bij uitstek is geworden, waarvan de buitenwijken één continu bewoningsgebied met de Antwerpse agglomeratie vormen. Bijzonder daarvoor is het goed, bij het doorbladeren van dit album, even dromend te verwijlen bij die rustige tijd, toen verkeer - op de spoorweg na - een zeldzaamheid was; toen het „kerkhof’ nog een „hof om de kerk” was en toen de fotograaf zijn kiekjes nog in een volle, rustige straat nemen kon, gadegeslagen door de poserende Kontichnaars. De hier afgebeelde prentkaarten en foto’s behoren aan enkele particulieren, maar zij zijn in hoofdzaak eigendom van de Kring voor Heemkunde en het Museum voor Heem- en Oudheidkunde.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: