boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De Antwerpse Tram-r-evolutie : 100 jaar elektrische tram bovengronds
« 40 jaar elektrische tram ondergronds - 20 jaar elektrische tram op de voorgrond »
Paperback / 100 bladzijden / uitgave 2002
taal (talen) : nederlands
uitgever : Ostendis
collectie : Tramfan magazine
nummer : Zoom 3
ISBN : 9077049037
EAN : 9789077049037
afmetingen : 296 (h) x 210 (b) x 7 (dk) mm
gewicht : 440 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
2002 is een bijzonder j aar voor de Antwerpse tram: exact 100 jaar geleden kwam de allereerste elektrische tram in dienst. Zestig jaar later, in 1962, werden de eerste premetro-plannen gesmeed. Het eerste feit zal uitbundig gevierd worden, in tegenstelling tot de premetrogeschiedenis.

Dhr. Eric Keutgens bracht in 1980 het monumentale boek “De Antwerpse tram 1879 - 1979” uit: hierin kan men de hele geschiedenis lezen van het openbaar vervoer in Antwerpen. Het is dan ook overbodig om deze geschiedenis te herschrijven: het boek is immers compleet. De tijd is echter nadien ook niet blijven stilstaan.

Tussen 1965 en 1980 kreeg de premetrobouw veel aandacht en de bijhorende kredieten. Na de besparingen uit de 80er járen, kreeg de tram bovengronds terug de aandacht die hij verdiende en kwam terug op de voorgrond.

Daarom de titel van dit boek: 100 jaar elektrische tram bovengronds, 40 jaar elektrische tram ondergronds en 20 jaar elektrische tram op de voorgrond. In dit werk komt enkel de tram aan bod. Bus-liefhebbers zullen helaas ontgoocheld zijn: de samensmelting tussen de M.I.V.A. en de N.M.V.B. heeft tot gevolg dat een volledig overzicht van de laatste 10 of 20 jaar onmogelijk in een hoofdstuk kan samengevat worden. Misschien een idee voor een boek hieromtrent?

Voor het tot stand komen van dit boek, wens ik volgende personen te danken voor hun medewerking: dhr. Mare Colman, Deco, dhr. Alain Janmart, dhr. Wim Franquet, dhr. René Platjouw en dhr. Igor Willems. Verder dank ik ook alle fotografen, wiens foto’s hier gepubliceerd werden en waarvoor zij hun toelating hiervoor hebben verleend. Hun namen staan onder de foto’s vermeld.

Dhr. Carlos Van den Ostende nam het hoofdstuk over 100 jaar elektrische tram bovengronds volledig voor zijn rekening. Ook de lay-out werd door hem verzorgd. Hiervoor ben ik hem eveneens heel dankbaar. Een bijzondere pluim verdienen tot slot dhr. Sam Hoppenbrouwers en mevr. Lut Vervloesem, die het volledig manuscript nagelezen hebben, teneinde taalkundige blunders op te sporen en te verbeteren.

Veel plezier toegewenst met het (her)ontdekken van de Antwerpse tram (r)evolutie gedurende de laatste decennia van de vorige eeuw!
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: