boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Wij schippers van weleer : De binnenvaart van BelgiŽ
Hardcover / 96 bladzijden / uitgave 1999
taal (talen) : nederlands
uitgever : His story
ISBN : 9612233322
EAN : 9789612233327
afmetingen : 302 (h) x 214 (b) x 14 (dk) mm
gewicht : 690 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Toen men mij voorstelde om een boek over de binnenscheepvaart te gaan schrijven, leek het me een opdracht die ik te volbrengen had voor bijzondere mensen; mensen die mij boeiden en steeds aantrokken. Het waren deze mensen die als een rode draad door mijn leven liepen: de schippers.

Velejaren zijn voorbij gegaan sinds ik daar aan de grens van Merksem en Schoten geboren werd, aan het water van het Kempisch kanaal, aan Sas 16 (in schipperstaal het Sas van den Breman). Daar hadden mijn grootouders een kruidenierswinkel. vooral bezocht door schippersvrouwen. Terwijl hun houten waal of spits versaste kregen ze de kans om bij ons hun voorraden aan te vullen. Deze mensen die voortdurend aan het varen waren, kwamen overal, maar de meesten voeren vaak dezelfde trajecten. Een kwestie van gewoonte en aanbod.

De schippers hadden het in die tijd niet gemakkelijk. Motorschepen waren zeldzaam en meestal moest men zelf het schip trekken met behulp van een paard en door met de schootboom het schip van de oever weg te duwen om niet vast te lopen. Als de plaats van aankomst bereikt was en het schip gelost moest worden, werd ook dat nog dikwijls door de schippersfamilie zelf gedaan. Na het lossen werd er aandachtig gekeken of er geen lekken waren ontstaan. Was dit het geval, dan werd er weer gewerkt totdat men verder kon tot aan de zaat (scheepswerf). Het was een leven van hard werken en sparen, om de steeds weerkerende onkosten de baas te blijven.
Aan binnenschippers wil ik mijn schrijven opdragen. In het bijzonder aan diegenen die mij zo goed hielpen met het opzetten van het Museum van de Binnenvaart. Dit museum, een onderdeel van het Heemkundig Museum van Merksem. is ondergebracht in het hof van Roosendaal. Moge dit boek een eerbetoon aan hen zijn! Namen durf ik niet te noemen, beducht om er ťťn te vergeten. Tevens wil ik de leden van de koninklijke kring voor heemkunde Merksem bedanken voor hun medewerking.

Ik zal de zaken beschrijven zoals ze me voorkomen. En wanneer ik bijvoorbeeld over ťťn scheepswerf schrijf, dan is dat in naam van de vele ontelbare andere werven die praktisch bij alle rivieren en stromen te vinden waren. Zo kan ik ook moeilijk alle kanalen behandelen. Maar het algemene dagelijkse leven aan boord, de belevenissen bij pech, alsook de herinneringen aan de vroegere jŠren op het schip, zal ik met de meeste nauwkeurigheid trachten te verhalen. Het is namelijk mijn bedoeling om met dit boek het leven en de gebeurtenissen aan boord van de vroegere binnenvaartschepen even op de voorgrond te brengen. Ik wens u veel plezier bij het lezen en bekijken van dit boek.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: