boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Ieper in oude prentkaarten
door D. Masure
Hardcover / 76 bladzijden / uitgave 1972
taal (talen) : nederlands
collectie : In oude prentkaarten
afmetingen : 150 (h) x 208 (b) x 10 (dk) mm
gewicht : 255 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
lichte vlek op voorplat
21,95 EUR
referentie : 1019777
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Het initiatief van de Europese Bibliotheek, om na de reeks monografieën over Nederlandse steden en gemeenten in oude prentkaarten, diezelfde reeks ook over de grenzen heen in Vlaanderen te starten, kan niet anders dan gelukkig genoemd worden.

Met vreugde, maar ook met een beetje angst, nam ik de taak op mij, om voor leper - dit jaar nog steeds toeristische modelstad - een dergelijk werkje samen te stellen. Het is immers een bijna onbegonnen taak de honderden en misschien duizenden prentkaarten van leper na te pluizen, zelfs al zou men ze alle ter beschikking hebben. De beperkte tijd en mijn werkzaamheden boden me niet de kans volledig te zijn, doch een aantal vrienden-verzamelaars uit de heemkring „Het lepers Kwartier” bood zeer welwillend hun volledige medewerking aan, waarvoor ik hen hartelijk dank. Het betreft in de eerste plaats de heer l.owie, leraar VTI, die het grootste aantal der gebruikte prentkaarten leverde, verder de heer Mus, archivaris-bibliothecaris van de stad, die mij toestond enkele zeldzame foto’s te publiceren en de heer Andries, huisbewaarder van het Merghelynckmuseum. Ook dank ik de heren Van den Bulcke, Vermast, Mahieu en Desmet, allen leden van onze heemkring, die hun prentkaarten bereidwillig voor het goede doel ter beschikking stelden.

De te behandelen periode betrof 1880-1920 en leper verkeerde hier wel in een speciale positie, daar de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) het totale straatbeeld van de oude stad onherroepelijk wegveegde en het nieuwe leper na 1920 wel herbouwd werd volgens het oude grondplan maar met een totaal gewijzigd uitzicht. De voorgestelde beelden geven dus het leper van voor de Eerste Wereldoorlog weer, in de vorm van een - natuurlijk zeer onvolledige - wandeling door de oude stad, met haar majestueuze hallen en kerken, haar prachtige gebouwen en herenhuizen, haar mooie natuurlandschappen langsheen de oude stadswallen en het verstilde, haast onwezenlijk kalme leven van mensen en dieren in een provinciestadje rond de eeuwwisseling. De oorlog komt dat alles ten gronde toe vernielen: slechts een tiental gevels konden gerestaureerd worden, de stad was met de grond gelijk [...]
andere publicaties door D. Masure
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: