boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Vlaanderen in oude kaarten : Drie Eeuwen Cartografie
Gebonden / 156 bladzijden / uitgave 1982
taal (talen) : nederlands
uitgever : Lannoo / Mappamundi
ISBN : 9020910744
EAN : 9789020910742
afmetingen : 386 (h) x 305 (b) x 25 (dk) mm
gewicht : 2250 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Dit werk weerspiegelt ó in oude kaarten ó de geschiedenis van het Graafschap Vlaanderen sedert de eerste gedrukte dokumenten tot aan de Franse Revolutie als het Graafschap ophoudt te bestaan.

Aan de hand van reprodukties op groot formaat van representatieve kaarten uit eenzelfde gebied, krijgt de liefhebber een beeld van de evolutie der opvattingen van het kaart-maken. Elke gereproduceerde kaart krijgt die elementaire gegevens mee welke nodig zijn om haar te kunnen situeren. Door de talrijke opzoekingen, in de loop der jaren ondernomen, kunnen wij in dit album dokumenten publiceren die tot heden minder gekend waren (zoals kaarten van Vlaanderen van Forlani en de Bry).

Een groot aantal stadsgezichten bieden de lezer een rijk tafereel van de omgeving waar de mensen in onze verleden eeuwen leefden.
Zo ziet men Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Doornik, Duinkerke, Gent, Kortrijk, Menen, Nieuwpoort, Oostende, Oudenaarde, Rijsel, Wakken en andere centra.

De auteur heeft zich ook bezig gehouden met landstreken die tot het uitgebreide Vlaanderen (zoals het huidige Frans-Vlaanderen) behoorden.
Het gaat hier niet alleen om een boek waar men over alom bekende experts als Mercator, Ortelius, Hondius, Plantijn vertelt, maar ook over een stuk levende geschiedenis.

De samensteller en auteur van deze merkwaardige atlas, Jozef Bossu (geboren 1925 te Sint-Andries bij Brugge) kwam indertijd in contact met de leider van de vermaarde carto-grafische firma Mappamundi, Helmut Weiss. Deze kenner van historische kaarten zocht sedert lang naar de mogelijkheid, een royaal-uitgegeven samenvatting van de Vlaamse cartografie te publiceren.

Zo kwam na een jarenlange speurtocht deze 'bloemlezing' tot stand. Zij zal niet alleen bij talloze liefhebbers in de Lage Landen een warm onthaal vinden, maar ook bij hun vrienden of verwanten in het buitenland: bijschriften en samenvattingen zijn in meerdere talen.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: