boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De Antwerpse Naties : Zes eeuwen actief in stad en haven
Gebonden / 329 bladzijden / uitgave 1993
taal (talen) : nederlands
uitgever : Lannoo
ISBN : 9020922521
EAN : 9789020922523
afmetingen : 297 (h) x 255 (b) x 38 (dk) mm
gewicht : 2440 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
De Antwerpse haven leeft. In goede of in slechte tijden, zelfs bij economische terugval, blijft de haven een centrum van bruisende activiteit.

De motoren achter deze intense havenbedrijvig-heid zijn de naties. Deze corporaties, met hun eeuwenoude geschiedenis, hebben alle politieke, sociale en economische turbulenties overleefd.

Met hun ingeboren flexibiliteit hebben zij zich steeds aan de meest ingrijpende maatschappelijke veranderingen aangepast. Hun levenskracht en dynamisme hebben nooit zulke hoogten bereikt als in de huidige moeilijke tijden. Met slagvaardigheid doorklieven ze de turbulenties van de economische recessie en ondanks de algemene achteruitgang in de Europese havens blijven zij investeren, met het volle geloof in de toekomst. Wie door de haven rijdt, ziet hun alomtegenwoordigheid op alle kaaien, in alle distributiezones en op alle terminals.

Het succes van de naties is te danken aan de natiebazen en hun samenwerkingsstructuren. Natiebazen zijn 'no nonsens boys'; het zijn met de mannen van 'the glitter and the glamour'; zij hebben lak aan mooie facades op zwakke funderingen; zij staan sceptisch tegenover mooie woordkramerij als er geen echte waarde achter zit. Natiebazen zijn harde, taaie, noeste werkers die hun eigen centen in de Antwerpse haven investeren. Het zijn entrepreneurs, gedreven door de ambitie om te slagen, om het waar te maken en om geld te verdienen. Werken, investeren en de vooruitgang van zijn bedrijf zijn de hoofdbekommernissen van de natiebaas. En dat een natiebaas de arbeid graag afrondt met gezelligheid in tavernes en op banketten blijft ook vandaag nog een belangrijk deel van het natiebazenkarakter.

De natiebazen zijn fier op hun beroep; zij hebben een groot geloof in de toekomst. Al hun energie gaat naar de uitbouw van hun bedrijven, die ze slagvaardig willen maken voor de volgende decennia. Een goede toekomst wortelt in de degelijke fundamenten van het verleden.

De natiestructuren zijn samenwerkingsverbanden die gerijpt zijn gedurende eeuwen geschiedenis. Alle wijsheid, gezond verstand en menselijke vaardigheid om werkende vennoten harmonisch te laten samenwerken is terug te vinden in de natiereglementen. Het zijn deze reglementen, met hun tradities en aangepaste versies aan de hedendaagse bedrijfseconomische realiteit, die de basis vormen van de natieslagkracht.

Het Verbond der Behandelaars van Goederen is blij met de uitstekende research die de auteurs van dit boek verricht hebben. Hun zoektocht naar de wortels van de Antwerpse naties heeft onvoorstelbaar veel interessant materiaal blootgelegd.

Wij hopen dat u als lezer veel plezier zult beleven aan dit boek en dat deze historische lectuur u heel veel zal bijbrengen over het mysterieuze, rijke en boeiende leven van de Antwerpse naties.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: