boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
De Amsterdamse Jodenhoek in foto's andermaal 1840-1940
door M.H. Gans
Hardcover / 132 bladzijden / uitgave 1985
taal (talen) : nederlands
uitgever : Ten Have
ISBN : 902590095X
EAN : 9789025900953
afmetingen : 196 (h) x 210 (b) x 12 (dk) mm
gewicht : 440 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
8,95 EUR
referentie : 1014649
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De eerste járen na de oorlog hebben de meesten onderons de vele herinneringen van zich afwillen schuiven, men wilde vergeten.

Voor het eigen gevoel, en ook in wetenschappelijke zin, weten we nu dat dit zelfbedrog niet kan. Zij die het zelf nog gekend hebben en vooral velen van de na de oorlog geborenen, vragen zich steeds sterker af: hoe was het? Steeds sterker merkt men de behoefte tot vastleggen van wat er in de rampperiode gebeurd is en ook hoe het leven ervóór is geweest.

Kohelcth heeft al een paar duizend jaar geleden gezegd: ’Wees gewaarschuwd, er is geen eind aan het maken van boeken...’ en hij kende nog in de verste verte niet de overstelpende reeksen publikaties van onze tijd. De historici onder de huidige schrijvers moeten juist door dit overweldigende materiaal vaak het wanhopige gevoel hebben: het was tóch altijd anders. Hoe vertel ik nu precies hoe het is geweest, hoe iaat ik het m’n lezers meevoelen? Mijn onmacht voelend probeer ik het vooral via foto’s, die overgebleven zijn, maar het praten, het roepen, de lach en de zucht worden niet meer gehoord. Het zijn momentopnamen, het zijn slechts foto’s. Dat wat pittoresk lijkt verbergt vaak bittere armoede, de harde strijd om een boterham. Wat deftig li jkt was vaak... Een oud Amsterdams gezegde was: ’Blanus’ en dat naar aanleiding van het geroep van die kermisklant van die naam voor z’n tent: ’.. .Van binnen mot je kijke... ’

Misschien dat een enkele foto bi j goed bekijken en denken u bijzonder treft. Misschien vraagt u zich erbi j af: wat ging toen in hen en wat gaat er in mij om?

Blanus... Met deze foto’s voor u ziet u misschien een glimpje van het alledaagse leven van onze voorouders.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: