boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Historische tuinen en parken van Vlaanderen
« Pajottenland - zuidwesten van Vlaams Brabant »
Paperback / 304 bladzijden / uitgave 2005
taal (talen) : nederlands
collectie : M&L Cahier
nummer : 11
ISBN : 904030226X
EAN : 9789040302268
afmetingen : 297 (h) x 212 (b) x 22 (dk) mm
gewicht : 1340 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Dit is het vierde inventarisdeel betreffende historische tuinen en parken dat ais 'M & L cahier' in omloop wordt gebracht. Het is merkelijk dikker dan de vorige. Voor het eerst worden niet drie of vier gemeenten, maar een ganse regio onder de loep genomen: het ganse zuidwesten van de provincie Vlaams-Brabant, door de geografen en in de toeristische folderliteratuur vaak aangeduid als Pajottenland, een benaming die omstreeks 1850 vermoedelijk als grap werd bedacht. Dit gebied komt ongeveer overeen met het vroegere 'Land van Gaasbeek', dat op zijn hoogtepunt in de middeleeuwen een dertiental dorpen omvatte en waarvan het kasteel van Gaasbeek de spil vormde.

Het kasteeldomein van Gaasbeek vormt ook de kern van dit boek én van de tentoonstelling die gekoppeld is aan de publicatie ervan. Wat maakt Gaasbeek zo interessant tussen 72 tuinen, tuintjes, parken en parkjes die in dit boek aan bod komen? De aantrekkelijke site? Zijn bewogen geschiedenis? Twee eigenaars kwamen op dramatische wijze aan hun einde, één haalde zelfs de wereldliteratuur. Voor de geschiedenis van de tuinkunst gaat het vooral om de aanwezigheid van een structuur, die in het begin van de 17de eeuw werd vastgelegd en die alle veranderingen in stijl en smaak overleefde. In Gaasbeek werd nooit een poging ondernomen om een landschappelijk ('Engels') park aan te leggen. Als 'levend fossiel' contrasteert het Gaasbeeks domein met vergelijkbare middeleeuwse sites waar dit wél gebeurd is, bijvoorbeeld Kruikenburg te Ternat of het Sint-Alenapark te Dilbeek.

Zoals de vorige inventarisdelen - twee betreffende het oosten van Vlaams-Brabant en één over het zuidwesten van Limburg - werd ook nu gesteund op een unieke combinatie van archief-, literatuur- en terrein-onderzoek (inventaris van de bomen incluis) en op een benadering vanuit verschillende disciplines (met veertien auteurs kan dat). Het is ook de eerste keer dat een buitenlands auteur haar medewerking heeft verleend in de vorm van een uitvoerige bijdrage over een modernistische tuin in Liedekerke.

Het onmiddellijke nut van een dergelijke inventaris kan moeilijk overschat worden.

Onbekend is onbemind en het onder aandacht brengen van ons tuinhistorisch erfgoed is een eerste stap naar herwaardering en behoud. Het terreinbezoek leidt niet zelden tot een dialoog met de eigenaars en - los van elke administratieve procedure - tot een beheer dat nauwer aansluit bij de cultuurhistorische achtergrond van het eigendom.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: