boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Los Honores : Vlaamse wandtapijten voor keizer Karel V
Gebonden / 176 bladzijden / uitgave 2000
taal (talen) : nederlands
uitgever : SDZ Pandora
ISBN : 9053251979
EAN : 9789053251973
afmetingen : 305 (h) x 255 (b) x 24 (dk) mm
gewicht : 1545 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Het Patrimonio Nacional is de instelling die in Spanje de paleizen en kloosters van koninklijke stichting beheert, alsook de historische en artistieke schatten die er bewaard zijn. Samen vormen ze de Spaanse koninklijke collectie. De verzameling wandtapijten bedraagt 3.100 weefsels van verscheidene herkomst en tijdperken. Een zesde hiervan, meteen het kostbaarste deel. zijn Vlaamse werken van de zestiende en zeventiende eeuw. Deze kunstwerken, hoe prachtig ook. zijn niet alleen museumstukken. Zij worden gebruikt en versieren de koninklijke paleizen bij de belangrijkste plechtigheden.

Door zijn voortdurende bestellingen bij de meest gerenommeerde wevers van Brussel en andere centra der Nederlanden, ontpopte Karei V (1500-1558) zich tot een vooraanstaande mecenas van de tapijtkunst. Maar hij was helemaal niet de enige klant. Er waren er anderen, even belangrijk als hij. Zijn voornaamste bijdrage, waarvan we het meest de vruchten plukken, is evenwel dat hij de grondslag heeft gelegd voor de Spaanse verzameling. Deze zou niet zo belangrijk zijn zoals ze nu is. zo keizer Karei zijn buitengewone voorliefde voor het wandtapijt niet had doorgegeven aan de latere Spaanse koningen. zoals zij het door de eeuwen heen hebben laten blijken.

Voor het Patrimonio Nacional is het een eer in Mechelen de negen wandtapijten van de Los Honores-reeks te kunnen tonen, ongetwijfeld een der meesterwerken van de tapijtkunst. Zij is het omwille van haar intrinsieke waarde, van de Ūnhoud aan feiten, en misschien ook aan emoties daar ze geweven werd naar aanleiding van de kroning van Karei V te Aken in 1520. De keizer was verknocht aan deze wandtapijten, die voortdurend met hem meereisden door Europa.

Het is ons ook een genoegen dat de mogelijkheid geboden werd in dit jaar 2000 ook andere grote ensembles van de Spaanse verzameling wandtapijten te laten bewonderen. Zo wordt de serie van het Beleg van Tunis getoond in de tentoonstelling Carolus. gewijd aan de keizer opeenvolgend te Bonn. te Wenen en te Toledo. En de "Gulden Tapijten", de oudste devotietapijten die bewaard zijn. zullen gedurende enkele maanden de kathedraal van de HH. Michael en Gudula te Brussel versieren.

Door hun overdadig rijke Õnhoud aan mythologie en symbolen, brengen de Honores-tapijten voor ons de ganse waardenschaal van hoge idealen in beeld, waardoor de ethiek van de keizer werd geleid. Begrippen zoals het Geloof de Eer. de Adel. de Wijsheid en het Gerechtigheid drukken zijn engagement uit tegenover zijn onderdanen. Zij zijn nog een geldig model voor vandaag, want de vrije mensen kunnen op hen steunen om hun vrijheid te behouden in een meer rechtvaardige maatschappij.

Dit expliciet streven in de wandtapijten, evenals de eenheid vervat in de taal van de mythologie, een wereld zonder grenzen, dat hoopt Europa, van wiens identiteit Karei V al droomde, vandaag voor te stellen.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: