boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Het verhaal van de kinderkruistocht (Tweede druk)
Paperback / 215 bladzijden / uitgave 2006
taal (talen) : nederlands
uitgever : Aspekt
ISBN : 9059113659
EAN : 9789059113657
afmetingen : 235 (h) x 155 (b) x 19 (dk) mm
gewicht : 385 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
In het jaar 1212 heeft volgens kroniekschrijvers uit het midden van de dertiende eeuw een kinderkruistocht plaatsgevonden. Geen veroveringstocht van zwaar bewapende ridders, maar een pelgrimstocht van kinderen, komend uit Frankrijk, het Rijnland en de Lage Landen. Of het een tocht geweest is van kinderen of van paupers, op drift geraakt door hongersnood en ziektes, staat niet vast. Volgens verschillende kronieken zijn er twee leiders geweest, allebei geroepen door de Heer zelve: de herdersjongen Stephen van Gloies in de VendŲme en de student Nikolaus van de kathedraalschool uit Keulen.

Hoevelen het er geweest zijn : honderdduizend zoals sommige monniken schrijven of maar enkele duizenden? Vast staat wel dat grote groepen armzalige lieden de tocht naar Genua en VenetiŽ ondernomen hebben tussen mei en augustus van het jaar 1212. Er zijn getuigenissen uit Trier, Speyer, Schšftlarn aan de Isar, maar ook uit Piacenza en andere plaatsen, waarin nauwkeurig is opgetekend wanneer het leger daar doortrok. De weinigen die de havens bereikten zouden door dubieuze kooplieden aan boord gelokt zijn om te eindigen op de slavenmarkten van Algerije.

Dit is een verhaal. Maar wel een verhaal dat gebaseerd is op de verslagen zoals die te vinden zijn in de oude handschriften van kloosters en abdijen.

Flip G. Droste, em. hoogleraar aan de Universiteit van Leuven, heeft naast andere romans en verhalen enkele historische romans op zijn naam staan: De Aanslag op Amsterdam (Amsterdam 1997) en Het verraad aan de Meester (Leuven 2000).
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: