boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Met Felix Timmermans door Vlaanderen
Paperback / 632 bladzijden / uitgave 1971
taal (talen) : nederlands
uitgever : Davidsfonds
ISBN : 9061520010
EAN : 9789061520016
afmetingen : 208 (h) x 128 (b) x 40 (dk) mm
gewicht : 768 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
9,95 EUR
referentie : 1007078
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
De werken van Felix Timmermans herlezen
Het is een retabel opengevouwen
En het land, het gedroomde land Vlaanderen, geschilderd door een dichter, bewonderen.

Hier vloeit het licht der zon als goud over de wereld; het spoelt uit de lucht, drijft over de velden, lekt uit de bomen, strooit zilver op vijvers en rivieren.

Bussels licht, vloeiend als goud en honing, worden uitgegoten over dit land. De honingkruik der zon druipt over de heuvelen, de sappige weiden, de malse valleien. De zon, nu eens rood als ovenvuur, dan weer amber als witte wijn of licht gelijk muziek; de zon, die de wereld met gouden armen omhult. Vader zon die moeder aarde bevrucht; de zon, Ąde kreem van 't leve," zoals Pallieter zegt, straalt hier schoner dan ergens anders. De luchten in dit land zijn trappen van goud; hemelen als antiek blauw porselein; verten, zuiver lijk op gotieke schilderijen. De dagen zijn er perelmoeren schelpen. De schemeringen donzig goud als gele pruimen. En in die Lievevrouwenblauwe luchten juichen witte wolkenvaandels; of melkige wolken trekken over de tuinen en staan als een kroon van blauwe torens aan de horizon. Witte schapenwolkskens; vette wolken, wit verlicht lijk sneeuw, zotte wolken, blokwolken, worstwolken, bloemkoolwolken, roze berg-ketens, rotsbergen, torens van zilver en goud, wolkenkathedralen met vensters, gangen en nissen, witte eierwolken, grote witte wolken als engelen drijven over dit land van melk en honing.

De regen is hier als fluweel; regen, die als sabels valt, in blaas-kens, blauw en fijn gelijk pruimedons, zoet als glazen perels; regen, verdund tot fijne zilveren koordekens; malse regen, ruisend, kletsend en kletterend; een symfonie van regen; regen, een zalf voor de grond; regen als een balsem, als een bedwelming. ĄGoed lak gesmolte boter"; pijpestelenregen; regen als een oud vertelsel.

Dit is het land, waar klokken ó heldere klanken als blijde tongen van het land ó hun blijdschap in de lucht stampen; waar de lentehofkens wit zijn als lammeren; de bloemegeuren dwalen en vloeien als dure zalven; waar de wind mollig en koel is als een peer; waar lange strepen vogelen wieken over de heuvelen en molens als blijde kinderen met hun armen slaan; waar het land inzakt en de bomen kraken van de vruchten, het dierbaar fruit, de kroon van het jaar, een droom van de heerlijkste kleuren; waar de bomen, de handen der aarde, de broeders zijn en de bossen ó het hart der aarde ó als een zee worden met hun eeuwig lied.
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: