boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Het dagelijks leven in een middeleeuwse stad : Leuven anno 1448
Paperback / 170 bladzijden / uitgave 1998
taal (talen) : nederlands
uitgever : Davidsfonds
ISBN : 9061526590
EAN : 9789061526599
afmetingen : 240 (h) x 165 (b) x 15 (dk) mm
gewicht : 491 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Er was een tijd dat beulen naast hun wedde van 300 plak nog 15 plak per hoofd kregen, dat ťťn op twee Leuvense vrouwen Catharina of Elisabeth heette, dat studenten zich belastingvrij lazarus konden drinken en studentendopen uit den boze waren, en dat professoren door het stadsbestuur werden betaald. We schrijven 1448, het jaar waarin de eerste steen van het Leuvense stadhuis werd gelegd en Dirk Bouts zich binnen de muren vestigde.

In de marge van dit verhaal figureren Filips de Goede, prins Karel en tal van bekende kunstenaars en geleerden. Centraal staat echter de handel en wandel van de anonieme Leuvenaar anno 1448. Zijn smeuÔge histories, culinaire gebruiken en alledaagse beslommeringen tonen ons hoe het er in een doorsnee middeleeuwse stad eigenlijk aan toe ging.
Dit rijk geÔllustreerde boek is tevens een stuk mentaliteitsgeschiedenis: over de jonge Alma Mater, de ambtenarij, de innige band tussen religie en burgerlijke moraal, de urbanisatie en het dagelijks bestuur van de stad.

Voor RAYMOND VAN UYTVEN (Leuven, 1933), professor geschiedenis aan UFSIA en K.U.Leuven, is de middeleeuwse Jan Modaal een oude bekende. Eerder publiceerde hij hierover bij Davidsfonds/Leuven het monumentale De zinnelijke Middeleeuwen.
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: