boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Vlaanderen en Engeland
ę De invloed van de Lage Landen op Engeland ten tijde van de Tudors en de Stuarts Ľ
Gebonden / 402 bladzijden / uitgave 1985
taal (talen) : nederlands
uitgever : Mercatorfonds
ISBN : 9061531470
EAN : 9789061531470
afmetingen : 320 (h) x 240 (b) x 52 (dk) mm
gewicht : 2735 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Vanaf het begin van de geschiedenis tot nu hebben er nauwe betrekkingen bestaan tussen Groot-BrittanniŽ en de Nederlanden (het gebied dat BelgiŽ, het tegenwoordige Nederland en omliggende streken omvat) - nauwer in feite dan de meeste mensen nu beseffen. Aan het einde van de ijstijden konden onze voorouders de moerassige landbrug oversteken die Engeland en Europa toen verbond. Later, toen Engeland werd gescheiden van Europa door de Noordzee en het Kanaal, onderhielden zeelieden het contact, dat van vitaal belang werd. Europeanen afkomstig van ScandinaviŽ tot aan Bretagne drongen Groot-BrittanniŽ binnen, nu eens als veroveraars, dan weer als handelaars.

Allen lieten hun sporen na, genetische, linguÔstische en politieke. In de tijd van de Tudors en de Stuarts ó de periode die in Professor John Murray's verhelderende boek behandeld wordt - nam op vrijwel elk gebied van het menselijke leven de invloed van de Nederlanden op Engeland enorm toe. Recent onderzoek heeft vele facetten van deze invloed aan het licht gebracht, maar het onderzoek van Professor Murray is tot nu toe van alle gepubliceerde onderzoeken het meest omvattend. Vele historici zullen misschien verbaasd staan over de enorme reikwijdte van zijn onderzoek en de documentatie bij zijn beschrijving van de invloed van de Nederlanden op Engeland.

Professor Murray gebruikt voor zijn behandeling van de culturele uitwisseling tussen Europa en Groot-BrittanniŽ de metafoor van de brug. In de tijd van de Tudors was Antwerpen het belangrijkste economische en culturele centrum van West-Europa. Nadat Antwerpen was gevallen voor de 'Spaanse furie', nam Amsterdam de positie van Antwerpen over. Gedurende de hele Stuartperiode bleef Amsterdam, ondanks periodieke conflicten tussen Engeland en Holland, wat invloed op de Engelse culturele en economische ontwikkeling betreft de belangrijkste Europese stad. Amsterdam, dat tevens de meest tolerante stad van Europa was, trok vele religieuze en politieke vluchtelingen aan, vooral uit Frankrijk. Hugenoten stroomden in groten getale naar Amsterdam en andere Hollandse steden. Velen van hen gingen later naar Engeland, waar hun kunst en ambachten een belangrijke rol speelden in de economische ontwikkeling, zoals eerder de Vlaamse ambachtslieden de Engelse nijverheid hadden gestimuleerd. Intellectuele Hugenoten die via de Nederlanden naar Engeland gingen, brachten nieuwe ideeŽn uit Frankrijk en de Lage Landen met zich mee. Veel van deze gevluchte Hugenoten kwamen na een verblijf in de Nederlanden en Engeland in Amerika terecht, waar ze vooraanstaande burgers van de Engelse kolonies werden.

Vandaag de dag zullen de meeste lezers zich misschien niet realiseren dat de Nederlanden in de tijd van de Tudors en de Stuarts de Zeven Verenigde ProvinciŽn van het noorden, ook wel Holland genoemd, het gehele huidige BelgiŽ en grensgebied in Frankrijk en Duitsland besloegen. Het gebied werd de Lage Landen of Vlaanderen genoemd. Er werden verschillende dialecten gesproken, en in het zuiden sprak men Frans. In het gebied dat nu BelgiŽ is, heet het Nederlands Vlaams, en het volk de Vlamingen. Franstalige mensen in dit gebied heten Walen. In de zeventiende eeuw en later vluchtten vele Protestantse Walen naar Engeland.

De Engelse belangstelling voor Nederlandse kunst is waarschijnlijk het bekendste aspect van de culturele invloed van de Lage Landen op Engeland. Schilders - van wie sommige nu wereldberoemd zijn, bijvoorbeeld Hobbema en Van Dijck ó vonden in Engeland een markt voor hun werk. Drukkers en graveurs verbeterden vanaf de tijd van Caxton de kwaliteit van de Engelse uitgaven. En de gedrukte werken van vele Nederlandse intellectuelen droegen bij tot een verandering in het Engelse denken en vormden een stimulans op filosofisch, religieus, wetenschappelijk en ander gebied. Al deze onderwerpen worden door Professor Murray uitvoerig behandeld.

Ook levert hij een belangrijke bijdrage aan meer aardse onderwerpen, met name in het hoofdstuk over de landbouw. Engelse eetgewoonten veranderden door de komst van tot dan toe onbekende of zelden gebruikte gewassen. Recepten uit de tijd van de Tudors en de Stuarts tonen dat de Engelse keuken verbeterd was door de import van tuinbouwprodukten uit de Nederlanden. Ingenieurs uit de Lage Landen kwamen naar Engeland om de waterwegen te verbeteren, de moerassen van East Anglia droog te leggen en vele andere diensten te verlenen. Nu nog zijn in Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire en andere gebieden in het
[...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: