boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Rogier Van der Weyden 1400 - 1464 : De Passie van de Meester
Gebonden / 592 bladzijden / uitgave 2009
taal (talen) : nederlands
ISBN : 908526104X
EAN : 9789085261049
afmetingen : 317 (h) x 258 (b) x 54 (dk) mm
gewicht : 4400 gram
Dit boek is
momenteel niet
beschikbaar bij
Bibliomania
Op 20 september 2009 opent M, het nieuwe museum van Leuven, de deuren met Rogier van der Weyden 1400I1464 - De Passie van de Meester. De tentoonstelling brengt topstukken van Rogier van der Weyden en zijn tijdgenoten uit 58 Europese en Noord-Amerikaanse collecties samen en definieert zijn vernieuwende beeldtaal. In dialoog met kunst van tijdgenoten en navolgers wordt de bijzondere artistieke en grensoverschrijdende betekenis van zijn verbeelding duidelijk. Deze Rogier van der Weyden-tentoonstelling vormt de voorlopige kroon op het werk van Artes.Leuven vzw, het samenwerkingsverband tussen de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de K.U.Leuven. Bedoeling van de organisatie is om tentoonstellingen met internationale uitstraling mogelijk te maken; daarbij gaat Artes.Leuven vzw uit van recent wetenschappelijk werk dat verbonden is met de culturele uitstraling van de stad en dat de provincie als kennisregio positioneert. Door samen te werken, wordt een boeiend project mogelijk dat een breed en divers publiek kan bekoren. Diverse initiatieven maken duidelijk dat publieksparticipatie een van de sleutelelementen van deze samenwerking is. Door een bundeling van financiŽle middelen, van kennis en van ervaring maakt Artes.Leuven vzw projecten mogelijk die de afzonderlijke partners nooit alleen kunnen realiseren, samenwerking in deze levert dus een culturele meerwaarde op.

Lien De Keukelaere heeft als coŲrdinator van het project deze opdracht samen met haar team op voortreffelijke wijze volbracht. Hiervoor verdienen zij onze dank.

De voorbereidingen van het tentoonstellingsproject startten in 2002. Professor Jan Van der Stock, hoogleraar van de Onderzoekseenheid Kunstwetenschappen K.U.Leuven, is de bezieler. Als curator en als voorzitter van het organisatiecomitť overtuigt hij bruikleengevers uit binnen- en buitenland, mobiliseert hij subsidiŽnten en sponsors en inspireert hij een team van gemotiveerde collega's en medewerkers.

Ook de inbreng van de voorzitter van het wetenschappelijk comitť, Dr. Lorne Campbell, Senior Research Curator van de National Gallery in Londen, wereldspecialist op het gebied van Rogier van der Weyden en van de Oudnederlandse schilderkunst, is van kapitaal belang. Zijn kunsthistorische inzichten vormen het fundament van het hele project.

Het nieuwe wetenschappelijk onderzoek dat aan de tentoonstelling voorafgaat, spitst zich toe op de betekenis van Rogier van der Weyden in de kunstgeschiedenis van de Lage Landen en op de invloed van zijn oeuvre op andere kunstenaars en media. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de voorliggende tentoonstellingscatalogus en worden ook op het colloquium Rogier van de Weyden in context voorgesteld aan de internationale wetenschappelijke wereld. De tentoonstelling wil recent wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maken voor een breed publiek en tegelijk Leuven als bruisende stad in de kijker plaatsen.

Rogier van der Weyden 1400I1464 - De Passie van de Meester is mťťr dan zomaar een historische overzichtstentoonstelling. Van der Weyden was een pionier op het vlak van weergave van menselijke gevoelens. Juist daardoor is zijn werk ook voor de hedendaagse toeschouwer nog altijd relevant en fascinerend. We kunnen hier met recht en reden spreken van een tijdloos en universeel oeuvre. De moeite waard dus om het weer in de schijnwerper te plaatsen.
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: