boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Sportissimo : 100 jaar sportwereld, deel 2
door Collectif
Hardcover / 168 bladzijden / uitgave 2012
taal (talen) : nederlands
ISBN : 9491376195
EAN : 9789491376191
afmetingen : 335 (h) x 295 (b) x 23 (dk) mm
gewicht : 1835 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
17,95 EUR
referentie : 1013597
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Op 12 september 1912 verscheen de eerste editie van Sportwereld.

Een Vlaamse sportkrant op geel papier, een kleur die later in de wielersport voor leiding stond. Maar de krant beperkte zich niet uitsluitend tot de koers. Ze propageerde zich als ‘Sportwereld, orgaan aller sporten’.

En dat werkte. In haar gloriedagen haalde ze een oplage die de 125.000 exemplaren benaderde.

Sportwereld bleef op eigen benen staan tot 1939. Aan de vooravond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest ze om te overleven gaan schuilen bij Het Nieuwsblad, een in 1929 opgerichte jongere concurrent die ook een sportrubrlek had. Sportwereld zelf had eerder wel een luik algemeen nieuws aan haar pagina’s toegevoegd, tot zelfs een politiek commentaar, maar sport bleef hoofdzaak, het algemene wereldnieuws was bijzaak.

Dat Sportwereld scoorde, had te maken met de genen van een van de stichters. Zijn geboortenaam was Karei Steyaert, maar de man vond dat niet klinken en koos voor het pseudoniem Karei Van Wijnendaele.

De familienaam was geïnspireerd door het kasteel Wljnendale In de buurt van zijn geboorteplaats, Torhout.

Karei Van Wijnendaele was een echte West-Vlaamse ondernemer. Op zijn veertiende verliet hij de schoolbanken, om te beginnen aan een onwaarschijnlijke reeks jobs: koewachter, loopjongen bij een apotheker, klusser in een winkel van koloniale waren, medewerker In een glazenwinkel, loopjongen en verkoper van programmaboekjes in het theater, dichter, koetsier, piccolo, hulpje bij een notaris, handelsreiziger, coureur, medewerker bij het blad De Thouroutenaere, medewerker bij het blad Sportvriend, fietshande-laar, bouwervan de wielerbaan inTorhout, wielermakelaar en paardenfokker.
Sport aan papier toevertrouwen werd zijn passie. Die kon hij voluit uitleven toen hij op 1 januari 1913 hoofdredacteur werd van Sportwereld. Karei - Koarle - Van Wijnendaele zou zijn pen decennialang koesteren en op de koop toe combineren met ontelbare andere activiteiten, tot en met coach van de nationale wielerploeg.

Sport is vandaag een gedroomd domein voor marketing. Van Wijnendaele toonde ook daar de weg. Toen hij in 1913 merkte dat Sportwereld toch niet zo goed uit de startblokken schoot als gehoopt pakte hij uit met een promotiemiddel. Hij organiseerde op 25 mei 1913 een wielerwedstrijd en noemde die de Ronde van Vlaanderen. Van Wijnendaele zag het als een marketinginstrument voor zijn krant. Wedstrijd én krant vaarden er wel bij.

De impact van Karel Van Wijnendaele was enorm. In het voortreffelijke boek Koarle! (van de hand van Rik Vanwalleghem, Frederik Backelandt en Patrick Cornillie) stelt de Gentse professor Johan Taeldeman dat wel veel over Hendrik Conscience werd gesproken, maar dat die Leeuw van Vlaanderen niet echt werd gelezen. De pen van Van Wijnendaele wél. Volgens Taeldeman is de impact van de hoofdredacteurvan Sportwereld op het leesgedrag van de Vlaming daarom groter dan die van de grote schrijver. Volgens kenners schreef Koarle overigens ook proza, en Van Wijnendaele werd de ‘minnezanger van de Vlaamse spierkracht’ genoemd.

Sportwereld is inmiddels al enkele decennia een vast merk binnen Het Nieuwsblad. Om de honderdste verjaardag van Sportwereld te vieren kozen we voor een formule die volledig inspeelt op Karei Van Wijnendaeles visie op sport. Koarle bewonderde sportlui en beschreef sport met passie en emotie. Sport is winnen, sport is verliezen, sport is vreugde, sport is ontgoocheling. Van Wijnendaele vond eveneens dat sport een belangrijke [...]
gelijkaardige artikelen zoeken per categorie
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: