boeken. gelezen. goedgekeurd.
Welkom bij Bibliomania, de online specialist in tweedehands boeken
FR  •  NL
Winkelmand
0
Hans Memling : Catalogus
Paperback / 256 bladzijden / uitgave 1994
taal (talen) : nederlands
uitgever : Ludion
afmetingen : 280 (h) x 230 (b) x 20 (dk) mm
gewicht : 1285 gram
BESCHIKBAAR
zeer goede staat
8,95 EUR
Quantité:
referentie : 1015767
Alle prijzen zijn BTW inbegrepen
Brugge is een van de steden, behorende tot de voormalige Bourgondische Nederlanden, waar verschillende schilders uit de zogenaamde school van de “Vlaamse Primitieven” zich kwamen vestigen of er tijdelijk opdrachten hebben uitgevoerd.

Vandaag is het stedelijke Groeningemuseum wereldberoemd, vanwege het boeiende overzicht dat er geboden wordt van het schitterende werk van meesters zoals Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en Gerard David, om maar enkele grote namen te noemen. Geen kunstenaar werd echter meer vereenzelvigd met de stad Brugge dan Hans Memling. Vooral de band van de schilder met het Sint-Janshospitaal heeft steeds tot de verbeelding gesproken. Memling schilderde vier belangrijke werken in opdracht van de broeders en zusters van dit historische gasthuis. Deze meesterwerken zijn nog steeds in situ bewaard in het hospitaalmuseum, dat sedert de tentoonstelling van 1939 ook als Memlingmuseum bekend staat en jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt.

Brugge heeft onmiskenbaar ook een belangrijke rol gespeeld in de herontdekking en het bekendmaken van deze ijde-eeuwse schilderkunst. Reeds in i8de-eeuwse reisgidsen werd een bezoek aan het Sint-Janshospitaal warm aanbevolen. De grote pelgrimage van vooral Duitse en Engelse kunstenaars, kunstliefhebbers en filosofen naar de stad Brugge kwam in het begin van de 19de eeuw op gang. Baron de Keverberg hield in 1818 een bezielende toespraak die de schilder en vooral het Ursulaschrijn niet alleen bij het Brugse publiek maar ook ver buiten de grenzen bekend zouden maken. James Weale, de bekende Engelse vorser, zou jarenlang in Brugge verblijven en zijn opzoekingen, met veel doorzettingsvermogen in de plaatselijke archieven verricht, lagen ten grondslag aan de eerste grondige wetenschappelijke publikaties over meester Hans.

Het is ook deze geleerde die de eerste van een hele reeks tentoonstellingen gewijd aan de 15de-eeuwse schilderkunst uit onze gewesten, in onze stad inrichtte. Zij vond plaats in 1867 en Memling was er natuurlijk ook vertegenwoordigd. Op de beroemde tentoonstelling van oudvlaamse meesters in 1902 ontbrak het ceuvre van Memling evenmin. In 1939 werd voor het eerst een tentoonstelling alleen aan Hans Memling gewijd. Deze Memling-tentoonstelling liep in het toen recent gebouwde stedelijke Groeningemuseum. Het was de eerste van een reeks zeer succesrijke exposities, ingericht door de Stedelijke Musea, met de ijde-eeuwse kunst uit de Bourgondische Nederlanden als onderwerp. In 1960 volgde de Eeuw der Vlaamse Primitieven, in 1969 de Anonieme Vlaamse Primitieven, in 1981 Vlaamse Kunst op Perkament en meer recent nog, in 1992, waren er ook op de Gruuthuse-ten-toonstelling schitterende voorbeelden van onze laat-middeleeuwse kunstproduktie te bewonderen.

Het is dan ook niet overdreven te beweren dat de Brugse Stedelijke Musea naam en faam hebben verworven in het organiseren van tentoonstellingen van oude kunst. En het zou ondenkbaar zijn geweest dat de bij het grote binnen- en buitenlandse publiek de zo geliefde Hans Memling niet vereerd zou worden met een dergelijke kunst- en museummanifestatie, nu het juist vijf eeuwen geleden is dat hij in onze stad overleed en begraven werd.

De Memling-tentoonstelling anno 1994 vindt eveneens plaats in het stedelijke Groeningemuseum. Het Stadsbestuur heeft een ernstige inspanning gedaan om het museum deels aan te passen en uit te breiden met een volledig gerestaureerde neogotische kapel.

Vooreerst willen wij aan Zijne Majesteit Albert 11, die de tentoonstelling onder Zijn Hoge Bescherming plaatste, onze diepe waardering betuigen. Het vervult ons eveneens met trots dat de Heer H. Weckx, Minister van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap, aan dit opzet het cultureel ambassadeursschap verleende.
gelijkaardige artikelen zoeken per onderwerp: